Фото: ТопПрес

Министарство заштите животне средине саопштило је да почиње пројекат затварања и санације три несанитарне депоније – у Тополи, Суботици и Прокупљу.

Уговоре на основу којих се, уз подршку ресорног министарства, креће у решавање вишедеценијског проблема становника у Тополи, Суботици и Прокупљу, потписала је министарка Ирена Вујовић са представницима тих локалних самоуправа.

Уговорима се обезбеђују значајна средства за прву фазу радова у склопу пројекта санације, затварања и рекултивације несанитарне депоније „Торови“ у Тополи, санацију и рекултивацију несанитрне депоније-сметлишта „Александровачка бара“ у Суботици прва и друга фаза, као и за санацију и ремедијацију несанитарне депоније „Дунек“ у Прокупљу, саопштило је Министарство заштите животне средине.

„На основу ових уговора у Тополи, Суботици и Прокупљу кренућемо у решавање проблема са несанитарним депонијама, на којима се деценијама непрописно одлагао отпад и тиме нарушавала животна средина“, рекла је Вујовић.

Нагласила је да је Србија без несанитарних депонија стратешки циљ наше земље и да се зато сваке године одвајају значајна средства како би у градовима и општинама у којима постоји алтернативна локација за одвожење отпада биле затворене и саниране несанитарне депоније.

„Изградњом регионалних и рециклажних центара широм Србије, што је део визије Србија 2027, уједно стварамо неопходан предуслов за даље затварање несанитарних депонија, чиме ћемо допринети бољем квалитету живота грађана“, рекла је Вујовић.

Министарка је нагласила да је за пројекте затварања, санације или рекултивације несанитарних депонија ове година обезбеђено милијарду динара.

У претходним годинама затворено је и рекултивисано седам несанитарних депонија – „Стањевине“ у Пријепољу, „Совљак“ у Богатићу, „Милешево“ у Бечеју, „Прелићи“ у Чачку, „Осаоница“ у Трстенику, као и депонија јаловине у Зајачи и „Друглићи“ у Прибоју, подсећа се у саопштењу.

Додаје се да су 2023. почели и радови на санацији још четири велике несанитарне депоније у Шапцу, Руми, Зрењанину и Пожеги и да ће, уз три депоније у Тополи, Суботици и Прокупљу, за које је потписан уговор, у наредном периоду бити решен проблем са укупно 14 несанитарних депонија.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Вујовић: Почиње решавање проблема са депонијама у Тополи, Суботици и Прокупљу”
  1. Koji su datumi resavanja ovakvih problema,konktetno za Prokupacku deponiju koja je u samom sentru grada?

Comments are closed.