Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић најавила је, поводом обележавања Међународног дана шума 21. марта, да ће у наредним данима потписати уговоре са 38 локалних самоуправа у Србији, којима ће ресорно министарство суфинансирати пројекте пошумљавања са укупно 100 милиона динара.

„Када сам пре неколико месеци преузела ресор, један од главних приоритета који сам поставила било је смањење аерозагађења и очување природе. У најкраћем могућем року расписали смо три конкурса, кроз које смо градовима и општинама ставили на располагање 400 милиона динара за замену дотрајалих котларница, индивидуалних ложишта и пошумљавање“, рекла је Вујовић, саопштило је министарство.

Истакла је да су зелене површине извор кисеоника и да јој је зато посебно задовољство што ће у наредним данима потписати уговоре са 38 локалних самоуправа.

„Њима ћемо помоћи да пошуме делове своје територије, озелене паркове, школска игралишта и посаде нове дрвореде“, рекла је министарка Вујовић.

Навела је да Међународни дан шума свима треба да скрене пажњу на обавезу коју као друштво имамо, а то је да сваког дана у години водимо рачуна о природи и очувању шума.

Заштита шума је, према њеним речима, један од најважнијих елемената заштите животне средине.

Зато морамо да чувамо и унапређујемо станишта, разноврсност биљног и животињског света и унапређење квалитета ваздуха, поручила је Вујовић.

„Све ове области можемо да унапредимо само ако се шуме и природа користе на одржив и рационалан начин. Шуме су главни чиниоци животне средине, и морамо дати све од себе да их сачувамо“.

Вујовић је подсетила да је Скупштина Србије недавно усвојила Закон о климатским променама, који ће између осталог, допринети системском прилагођавању на измењене климатске услове и идентификацији мера које би требало предузети у циљу смањења утицаја климатских промена и повећања отпорности, поред осталих и сектора шумарства.

То ће имати вишеструке позитивне ефекте по грађане, привреду и животну средину, додала је она.

Иницијатива за обележавање Светског дана шума покренута је на у оквиру Генералне скупштине Европске пољопривредне конфедерације 1971. године.

Изабрани датум када би се овај дан обележавао је 21. март, као дан јесење равнодневнице на јужној, односно пролећне на северној хемисфери.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

 

One thought on “Вујовић: За 38 општина и градова 100 милиона за пошумљавање”
  1. Poseci ce stara stabla i zasadice nove drvorede,
    naravno japansku sljivu,tresnju,it.d.
    tako treba zbog navodno Evrope.
    Za sto godina imacemo super zelenilo.

Comments are closed.