За 1,5 милиона радника помоћ од 48.000 динара, помоћ и незапосленима

За 1,5 милиона радника помоћ од 48.000 динара, помоћ и незапосленима

Држава ће обезбедити помоћ од три пута по пола минималне зараде за 1,5 милиона радника, што је укупно 48.000 динара, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је гостујући на Првој истакао да је то велика помоћ коју обезбеђује држава.

Такође, подсећа да званични подаци показују да Србија има најмањи пад БДП-а у Европи, као и да је Републички завод за статистику јуче објавио да је пад БДП-а у четвртом каврталу 2020. износио 1,1 одсто у односу на исти период 2019.

„Јуче је Завод за статистику изашао са последњим подацима за 2020. годину, то је оно о чему је председник Вучић говорио када је причао да смо најбољи у Европи. То се никад није десило. Многе развијеније земље од нас много су више пале. Ми смо у 2020. години имали стопу незапослености од девет одсто“, рекао је Мали за Прву.

Истиче да смо апсолутно задржали стабилност наших јавних, финансија као и да Србија све лекове и медицинску опрему плаћа на време и да их зато имамо много.

Према његовим речима, упкос пандемији просечне плате расту и можда смо једина земља у Европи која је кренула са повећањем плата, пензија, минималне зараде.

„Очекујући отварање глобалне економије, како иде вакцинација, мислим да је Србија добро позиционирала себе када је реч о расту“, рекао је Мали, и додао да смо јасно дефинисали два приоритета: борбу за спас економије и борбу за животе и здравље грађана.

Није проблем и да се држава задужи ако треба, али да сачувамо свако радно место“, додао је.

„Сви заједно смо прошли кроз реформе од 2014. године. Просечне плате расту, чак и сада у економској кризи“, рекао је Мали и додао да први и други пакет износе 704 милијарде динара, додајући да је трећи пакет вредан 250 милијарди динара.

Министар је показао које све елементе садржи пакет помоћи који следује грађанима и привреди.

Ради се о три пута по пола минималне зараде за 1,5 милиона радника, што је укупно 48.000 динара.

„Помоћи ћемо и туризму и угоститељству који ће добити још један минималац“, казао је Мали.

Такође, градски хотели добијају 350 евра по кревету и 150 евра по смештајној јединици. Прошле године је 312 хотела добилу ту помоћ.

Мали је указао на то да смо направи начин структурирали прошла два програма.

„На све то се иде са подршком грађанима. Два пута по 30 евра у мају и новембру за све пунолетне који се пријаве. У додатних 50 евра иде пензионерима у септембру. Они не треба да се пријављују, аутоматски ће добити већ прве недеље маја првих 30 евра, а у септембру 50 евра „, рекао је Мали

Он је подсетио да се прошле године 6,1 милион грађана Србије пријавио за помоћ од 100 евра.

„Пријављивање за нову помоћ креће 28. априла, као и прошле године – преко кол центра или портала Трезора Републике Србије“, рекао је министар.

Пријављивање траје до маја, дакле ко напуни 18 година између маја и новембра – не може да се пријави, објаснио је.

„Разговарамо са Министарством пољопривреде, да видимо да ли је неопходно подржати индивидуалне пољопривредне произвођаче. Немојте да бринете, ми ћемо да помогнемо“, рекао је Мали.

За пар дана помоћ и незапосленима  

Министар финансија Синиша Мали најавио је данас да ће у наредних неколико дана бити донета одлука да ли ће се и на који начин помоћи незапосленима, то јест грађанима који су остали без посла током пандемије.

„Размишљамо о томе, председник Александар Вучић је са тиме изашао пре пар дана, размишљамо сад на који начин и под којим условима можемо да помогнемо и онима који су остали без посла током пандемије“, рекао је Мали гостујући на Првој.

У наредних пар дана имаћемо стави и по том питању, прецизирао је Мали.

Истакао је да и то показује да држава не заборавља никога и да жели да помогне свима којима је помоћ потребна.

Пензионери не морају да се пријављују за добијање 110 евра

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да пензионери неће морати да се пријављују за добијање помоћи од по 30 евра у мају и новембру, нити за додатних 50 евра у септембру.

„Као и прошле године када су грађани добијали по 100 евра помоћи, није било потребно да се наши најстарији суграђани пријављују ни на који начин. Они ће аутоматски добити већ прве недеље маја прву помоћ од 30 евра“, рекао је Мали гостујући на Првој.

Подсетио је да је прошле године 6,1 милиона грађана добио помоћ од 100 евра из буџета.

Мали је рекао да пријављивање за нову помоћ креће 28. априла, као и прошле године преко кол центра или портала Трезора Републике Србије.

Пријављивање траје до маја, тако да ко напуни 18 година између маја и новембра не може да се пријави, објаснио је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI