Чачак – Агрономски факултет у Чачку домаћин је јубиларног, 25. Међународног саветовања о биотехнологији које ће се у овој академској кући одржати на завршетку ове седмице, 13. и 14. марта. Реч је о најдуговечнијем научном скупу у овом делу Србије чији је покровитељ Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

„За овогодишње саветовање пријављено је 86 радова из српских академских, научних и истраживачких кућа, затим из Републике Српске, Федерације БиХ, Северне Македоније, Црне Горе и Републике Хрватске – саопштио је за агенцију РИНА професор др Томо Милошевић, декан Агрономског факултета у Чачку.

Он је додао, да је једна од најважнијих људских делатности  производња и прерада хране.

Tомо Милошевић, декан АФ у Чачку, фото: РИНА

„У том правцу су усмерена и многа истраживања чији резултати треба да допринесу повећању приноса у биљној и анималној производњи, што већем степену прераде примарних пољопривредних производа, производњи здравствено безбедне хране и заштити животне средине. Са циљем да будемо у току одређених збивања, као и да сами утичемо својим резултатима на просперитет и унапређивање пољопривреде и њених пратећих делатности, Агрономски факултет у Чачку организује и ово, традиционално, јубиларно двадесет пето Саветовање о биотехнологији. У претходном периоду успели смо да успоставимо добру сарадњу између научног и стручног особља са универзитета и института, пољопривредних школа и саветодавних стручних служби и да, преко Саветовања о биотехнологији, омогућимо бржи трансфер знања и утичемо на осавремењивање производње и примену у производној пракси“, истакао је Милошевић.

Вeлики број саопштених радова сваке године говори о високом степену интересовања за овај скуп. На Саветовању су учествовали представници свих домаћих институција из области пољопривреде и прехрамбене индустрије, уз велики број истраживача из иностранства.

Радови се, уз расправу, представљају у амфитеатру и семинарима овог факултета и покривају све области савремене биотехнологије: ратарство, повртарство и крмно биље (1), воћарство и виноградарство (2), заштиту биља, производа и животне средине (3), зоотехнику(4) и прехрамбену технологију (5).

ТопПрес/РИНА