За Бадњи дан и Божић се праве разне врсте хлебова, ипак Гоцин је посебан а ево и због чега

За Бадњи дан и Божић се праве разне врсте хлебова, ипак Гоцин је посебан а ево и због чега

Топола – За Бадњи дан и Божић везују се бројни српски обичаји. Међу њима свакако и припрема различитих врста хлебова који имају своју симболику. Гоца Глишић из села Шуме код Тополе посебну пажњу посвећује овом обичају јер како каже, сваки хлеб који се ставља на трпезу има свој значај и веровање. Обичаји који су карактеристични за ове празнике српске домаћице наслеђују од својих мајки и бака а са пуно љубави их преноси својим наследницима.

Фото: приватна архива/ТопПрес

„За Бадњи дан и Божић се припремају обредни хлебови, колач, кике, овчарица, ораница, полажајници, голупчићи. Увече се на Бадње вече за трпезом ломи ораница, храна је посна, обавезно је суво воће, пасуљ пребранац, риба, печени дулек за здравље. У четири угла куће бацају се ораси, уноси се слама, чека се најрадоснији хришћански празник. Данас се припрема чесница од белог пројног брашна, у њу се ставља дрен, новац, парче од прага, пасуљ, кукуруз, дулек“, каже за ТопПрес Гоца Глишић.

Гоца Глишић, фото: приватна архива/ТопПрес

Ова домаћица истиче да је у нашој традицији припрема хлеба и чеснице али да је мирис и укус хлеба посебан уколико се пече у фуруни и припрема као некада.

„Ја сам научила од моје мајке и баке да правим хлеб онај домаћи који се ретко где још спрема на тај начин. Наиме, поред брашна и воде додаје се прављени квасац који хлебу даје другачији укус и уз помоћ тог квасца може дуже да стоји. Печем га у фуруни и тај мирис домаћег хлеба верујте нема цену“, прича Гоца.

Фото: приватна архива/ТопПрес

За њеним хлебом влада велико интересовање и како каже купци имају само речи хвале.

„Почела сам да се појављујем на различитим манифестацијама које се одржавају у нашој општини и сваки пут сам распродала сав хлеб који би понела. Људи су препознали домаћи укус, мирис и квалитет, све више купаца имам и презадовољна сам због тога. Иако око припреме хлеба има доста посла није ми тешко да испоштујем све поруџбине и да удовољим мојим муштеријама“, наглашава домаћица из села Шуме.

Хлеб је човекова телесна и духовна храна, симбол исхране, живота. Он је људскост и божанственост у јединству. Хлеб је симбол сједињености јер у себи садржи много зрна жита и када се разломи и подели представља заједнички и јединствени живот.

ТопПрес

Фото: приватна архива/ТопПрес

 

KOMENTARI