У Србији ће за Божић бити облачно са кишом, поготово у кошавском подручју, а од четвртка следи захлађење са температурама нижим за степен, два, каже метеоролог Недељко Тодоровић.

Снега ће, наводи, повремено бити на планинама и у брдско планинским пределима, а од 10. јануара снег се очекује и у нижим пределима. Он је за Танјуг рекао да ће до краја седмице бити кише.

Навео је да до недеље у нижим пределима, на северу Србије, укључујући подручје Београда, не би требало да буде снега.

Даљи пад температуре се, каже, очекује од 11. јануара, а до 17. јануара биће хладније, са максималним температурама од један до четири степена.

„То су примерене или просечне температуре за јануар. Ноћу би било слабог мраза“, рекао је Тодоровић.

„У првој половини зиме нисмо имали озбиљне снежне падавине, а до краја јануара и у фебруару биће у више наврата снежних падавина, мало више него прошле године“, прецизира Тодоровић.

Тодоровић каже да би ове зиме средња температура требало да буде мало нижа у односу на прошлу, што, додаје, значи да би била већа вероватноћа и за снежне падавине.

Од 17. до 23. јануара, каже, очекује се благо отопљење, али температуре не би биле високе као почетком јануара.

Након тога следи захлађење од четири, пет дана, са изгледима за снег и у планинским и у нижим пределима.

Наводи и да ће кошаве бити до краја јануара, али много мање него у новембру и децембру.

Тодоровић каже и да до краја зиме не би требало да буде великих осцилација времена, ни високих температура за ово доба године, ни великих хладноћа.

Према његовим речима, на лето би могло да буде чак од седам до десет дана са екстремно високим температурама, изнад 35 степени.

„Просечан број таквих дана је око пет. Прошлог лета имали смо два, три таква дана са температурама изнад 35 степени“, подсећа Тодоровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг