Foto- Tanjug-Dragan Kujundzic

Сви радници који нису имали завршену основну школу, а радили су у предузећу „Градска чистоћа“, остали су ове године без посла који је многима био једини извор зараде.

„Радио сам у „Градској чистоћи једно време, а онда су му рекли да не могу добити уговор јер немам завршену основну школу. Па зар ми за пражњење канти треба завршена школа“ пита се један Београђанин, а он је само један од 130 људи који су изгубили посао због незавршене основне школе.

Иако многи нису веровали да је ова информација тачна, наша редакција контктирала је ЈКП „Градска чистоћа“ и они су нам написали о чиму се заправо ради.

– Због немогућности пријема у радни однос, претходних година значајан број лица је био ангажован у ЈКП „Градска чистоћа“ и путем института привремених и повремених послова, дакле ван радног односа. Коначно,крајем децембра 2017. године, стекли су се законски услови и добијена је неопходна сагласност за пријем у радни однос готово свих извршилаца који су у том тренутку били радно ангажовани у овом предузећу. Приближно 130 радно ангажованих лица путем привремених и повремених послова тада нису доказали да поседују доказ о завршеној основној школи и истим лицима није понуђено закључење уговора о раду- наводе они.

Како су навели,ово је учињено из разлога што је Правилником о организацији и систематизацији послова и услова за њихово обављање у ЈКП „Градска чистоћа“ прописано као минимум услова за најједноставнији рад, да запослени има завршено основно образовање.

– То је иначе и законска обавеза сходно Закону о основном образовању и васпитању. Овим лицима је престало радно ангажовање у ЈКП „Градска чистоћа“ због истека рока на који су предметни уговори били закључени и наведеним лицима нису исплаћене отпремнине јер ова лица нису била у радном односу у предузећу – додају из предузећа.

Наша редакција је пре недељу дана контактирала и Министарство просвете, али од њих одговор нисмо добили.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, М.Антонијевић