Топола – Полако али сигурно стиже нам зима, а припрема огрева приводи се крају. Према речима дрвосеча дрво је и даље најчешће коришћен енергент. На купцима је само да изаберу које им дрво одговара а на дрвосечи је обиман и тежак посао.

„Посао у шуми је тежак и ризичан, мораш водити рачуна о себи али и о осталима који су ту, јер никада се не зна где ће дрво да падне. Рад са моторном тестером није лак, мора се максимално пазити, тако да је рад са дрвима јако ризичан и физички тежак“, рекао је за ТопПрес  Бојан Мијаиловић, дрвосеча из Војковаца.

Мијаиловић истиче да је ове године спремио око 300 метара дрва, уз помоћ својих пријатеља.

Рад у шуми није лак, фото: ТопПрес

„Зависи какав је терен и шума где сечемо дрва али дневно може да се спреми и до 40 метара дрва. Иако је напорно и ризично ја са својим пријатељима који ми помогну за једну сезону спремим обично око 300 метара дрва“, тврди Бојан и додаје да увек има потражње за дрветом а највише  за буквом.

„Највише се купује буква и  граб јер су калорични, мада је у задње време  потражња и за багремом велика.  Цена багрема је 30 евра а  ова остала 35, доста се купују дрва јер народ на селу се и даље највише греје дрвима“.

Мијаиловић наглашава да од продаје дрва може да се заради иако је посао ризичан. Како каже, има разно воће али кад се све стави на папир најбоља је зарада од продаје дрва.

ТопПрес

Фото: ТопПрес