За два до три месеца би требало да ступи на снагу Правилник о контролорима техничког прегледа, чиме ће бити рашчишћене све дилеме о томе које сада постоје у вези са спровођењем прегледа возила, изјавио је данас директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић.

Он је у изјави за Танјуг прецизирао да је Агенција већ израдила Правилник, и да ће у наредних месец-два дана он проћи усаглашавање у надлежним министарствима, и да ће за два до три месеца бити објављен у Службеном гласнику и ступити на снагу.

„Верујем да ће он врло брзо бити усвојен, јер смо већ имали одређене фазе измена и консултације с министарствима. Након увођења Правилника, систем прегледа ће бити много ефикаснији, јер ће контролори проћи одговарајуће обуке. Све оно што су данас дилеме шта и како треба радити, када прођу обуку, када правилник буде донесен, те дилеме више нећемо имати. Биће јасно дефинисане процедуре и процеси“, рекао је Пешић.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја је навео да је у току реализација пројекта централног информационог система у коме ће се налазити сви подаци о возилима и техничким прегледима.

„Он је изузетно важан, јер ће подићи квалитет рада техничких прегледа. Ми смо ове године оставили средства, расписали смо јавну набавку на коју су се јавила два понуђача и тренутно смо у фази доделе уговора једном од њих“, објаснио је Пешић.

Додао је да ће се увођење информационог система спроводити у три фазе и да је за то планиран период од 450 дана.

„Друга фаза је најважнија, током ње ће се обучавати контролори да раде у том новом програму, тако да ће за годину и по цео процес бити завршен и онда ћемо имати другачије стање на техничким прегледима. Много боље ћемо моћи да пратимо возила. Свако возило ће бити на систему и пратићемо на годишњем нивоу које су промене биле на возилу и слично“, рекао је Пешић.

Он је нагласио да цену техничког прегледа не одређује Влада него тржиште.

Говорећи о ценама техничког прегледа возила Пешић је подсетио да су се оне промениле нарочито у последњих неколико месеци и навео да зависе од броја станица за обављање прегледа, времена које се проводи на линији прегледа.

„Ако желимо да се придружимо ЕУ, не смемо да дефинишемо цене, већ треба да се створи слободно тржиште. У овом тренутку су оне мало више скочиле него што би требало, али се надам да како се све већи број техничких прегледа буде обављао да ће конкуренција утицати на то да се оне у наредном периоду смање“, објаснио је Пешић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг