ilustracija-foto-tanjug

У Србији сваки становник искористи око 300 пластичних кеса годишње, али тај број ће бити преполовљен до краја године захваљујући акцији наплате кеса у трговинским ланцима широм Србије, изјавио је данас министар заштите животне средине Горан Триван.

Он је након састанка са представницима „Домаћег трговинског ланца“(ДТЛ) који окупља 13 малопродајних трговинских фирми у Србији, рекао да је употреба пластичних кеса у Србији смањена за 50 до 60 одсто у свим трговинским објектима у којима се наплаћују кесе.

‘ДТЛ се прошлог месеца придружио иницијативи нашег министарства и Привредне коморе Србије, а први резултати показују да је употреба кеса после само две недеље мања за око 60 одсто. Препорука је свим грађанима да што више користе торбе, цегере и корпе“, навео је Триван и додао да је циљ да се акцији наплате кеса прикључи што већи број мањих трговинских ланаца.

Он је нагласио да је држава спремна да се руководи и европским директивама чији је циљ да се потрошња кеса у Европи до 2025.године смањи за девет пута.

“Лично, потпуно бих забранио употребу пластичних кеса уколико не успемо оваквим иницијативама да њихову употребу сведемо на задовољавајући ниво. Определили смо се за пут за који верујемо да је добар и око којег за сада имамо друштвени консензус“, рекао је Триван.

Упитан да ли се планира производња папирних кеса за трговинске ланце, Триван је навео да таквих кеса у извесној мери и сада има на тржишту, али да за њега то није решење.

“Питање је треба ли сећи дрвеће да бисмо правили кесе. Наравно, постоје биоразградиве кесе, у Индији се праве и кесе од скроба, али зашто не користити цегере, корпе, торбе…“, саветује Триван.

Говорећи о вишедеценијском загађивању планете, министар је навео пример острва у Пацифику величине Тексаса које је настало од пластичних кеса и амбалаже.

“Пластични производи су готово неразградиви, скоро да нема животињске врсте која у себи нема делиће пластике, а свака девета-десета риба има тих честица у себи.

Не смемо да убијемо природу и људски род користећи пластичне кесе“, нагласио је Триван.

Директор ДТЛ-а Обрад Поповић рекао је да се та асоцијација придружила иницијативи Министарства и ПКС препознајући, каже, озбиљност последица употребе пластичних кеса и амбалаже.

У прошлој години је, како је навео, у више од 600 продајних објеката ДТЛ-а широм Србије, подељено око 80 милиона пластичних кеса.

“Средином прошлог месеца почели смо да наплаћујемо кесе и циљ нам је да се употреба смањи испод 40 одсто у односу на прошлогодишњу. После само 15 дана наплате кеса показали су да је употреба кеса смањена за 50-60 одсто“, казао је Поповић.

Он је најавио да ће ДТЛ од сваке продате кесе издвајати 20 пара за пројекте у области екологије, образовања или здравства у Србији.

Поповић је истакао да поента иницијативе није продаја већ смањење употребе кеса, а као пример навео акцију коју су осмислили у “Персу маркету“ у Зрењанину.

“Направили су биоразградиве платнене цегере са бар кодом. Сваки пут када купују и понесу цегер у радњу, имаће могућност да искористе попуст на одређене производе“, рекао је Поповић.

Чланице ДТЛ-а су малопродајни трговински ланци из Шапца, Кладова, Ваљева, Бачке Паланке, Зрењанина, Крагујевца, Велике Плане, Пожаревца, Петровца на Млави, Крагујевца, Врања, Нове Пазове и Сенте.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ