Више од 130.000 привредних друштава се пријавило за нови систем фискализације, продужења рока неће бити а они који нису искористили државне субвенције за њих ће моћи да се пријаве између 15. марта и 5. априла, поручио је данас министар финансија Синиша Мали приликом посете Центру лепоте Уна у Београду.

Он је истакао да ће сви за које обавеза постоји од 1. маја морати да раде по новом систему фискализаације.

„Изашли смо у сусрет онима који још нису узели субвенцију за набавку нове фискалне касе. Од 15. марта до 5. априла, може да се за државне субвенције пријави свако ко то није урадио до сада“, рекао је он.

Подсетио је да држава даје 100 евра за фискалну касу, и 100 евра по локацији.

„Тако покривамо у потпуности трошкове набавке нових фискалних уређаја као што смо и обећали“, рекао је он.

Мали је оценио да је фискализација можда и најаче оружје у борби против сиве економије и објаснио да су по новом закону и козметички салон у обавези да се фискализују.

Министар је захвалио власници центра Уна на одговорности и ажурности, када је имплементација овог новог система у питању.

„Захваљујем што тако подржава напоре Владе Србије у заједничкој борби против сиве економије. Што више новца ви зарађујете, мало више новца зарађује и држава у свој буџет, а из тог буџета градимо путеве, повећавамо плате и пензије, и трудимо се да Србију учинимо бољим и лепшим местом за живот“, поручио је он.

Мали је оценио да нови систем ефискализације функционише савршено и подсетио да фискални рачун има QR код.

„Тако грађани телефоном могу да провере да ли је рачун исправан или није. И то је начин да се боримо против сиве економије“, рекао је он.

Власница центра Уна Ана Дризић рекла је да су искористили у првом року да се пријаве за субвенције.

„Новац је јако брзо легао на наш рачун. Што се тиче фискалне касе, све је завршено за седам дана. Систем је једноставан, ништа нас није омело у нашем пословању“, истакла је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг