Борба против породичног и партнерског насиља према женама у Србији мора бити јача него икад, поручила је данас председница Координационог тела за родну равноправност и министарке културе Маје Гојковић, наводећи податак да је ове године убијено 25 жена,а у претходних 10 година 340.

Гојковић је, поводом 25. новембра Међународног дана борбе против насиља над женама, нагласила да је родно засновано насиље озбиљан проблем и у целом свету, саопштено је из њеног кабинета.

Србија је, по њеној оцени, до сада остварила значајан напредак по питању стварања нормативног и стратешког оквира за борбу против насиља над женама у намери да се ради системски и удружено како би се што брже и ефикасније дошло до одрживих решења.

Гојковић је подсетила да је у 2021. години усвојен нови Закон о родној равноправности, кровни закон у области заштите права жена, као и Закон о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације и Стратегија за сузбијање и спречавање родно заснованог насиља према женама и насиља у породици.

Претходно, 2017. године, почео је са применом и нови Закон о спречавању насиља у породици.

„Поред доброг законодавног оквира, важно је да овом проблему, који погађа читаво друштво, приступимо системски кроз мултисекторску сарадњу. Зато ћемо у новом сазиву Координационог тела за родну равноправност радити на бољој координацији министарстава и других државних органа, као и на продубљивању сарадње са међународним и организацијама цивилног друштва“, нагласила је Гојковић у писаној изјави.

Она је навела да ће се Србија и ове године прикључити глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља

над женама“, посебно у погледу спречавања насиља над женама и девојчицама у јавном простору, као врло израженом облику родно заснованог насиља.

Сваки живот је подједнако важан и насиље над женама у оквиру породице и партнерских односа није само приватни, нити породични проблем и зато као друштво морамо убудуће још више да промовисању политике нулте толеранције према насилницима, да верујемо жртвама и да их оснажимо и охрабримо да не ћуте и не затварају очи пред насиљем, већ да га пријаве, поручила је Гојковић.

Она је позвала све жене које су претрпеле или још увек трпе насиље, да га пријаве, да имају поверење у институције, нагласивши да је обавеза институција „да одговоре на сваки случај насиља и пруже неопходну заштиту и подршку“.

агенција: Свака десета жена у Србији жртва силовања или покушаја силовања

Свет назадује у погледу женских права, а у просеку је у 2021. више од пет жена или девојака сваког сата убијено од стране партнера или чланова њихове породице, показују подаци Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

Директорка Агенције УН Woman у Србији Милана Рикановић рекла је да је насиље над женама и девојчицама најраспрострањенији облик кршења људских права у свету.

„Најновији подаци УН-а, показују да су највећа претња женама и девојчицама њихови најближи. У 2021. години, око 45.000 жена и девојчица широм света убијено је од стране њихових интимних партнера или других чланова породице“, рекла је Рикановић.

Она је навела да се Србија данас прикључује глобалној кампањи 16 дана активизма против насиља над женама темом Безбедност жена у јавном простору.

„Свака трећа жена доживи насилничко понашање у парку или на улици, а свака десета жена доживела је силовање или покушај силовања у јавном простору у Србији“, рекла је Рикановић.

Иначе, у оквиру кампање данас се у парку Калемегдан, код фонтане Рибар, организује отварање изложбе.

Имерзивна изложбе Безбедна свуда, која ће интервенцијом у простору трансформисати централну стазу на Калемегдану и у реконструисаном делу парка демонстрирати безбедност за жене и девојке, биће отворена наредних 16 дана, а завршава се 10. децембра на Дан људских права.

Изложбу организују Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен) у Србији, Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална права, Британска амбасада у Београду и ЈП Београдска тврђава.

Свака трећа жена – породично насиље приватна ствар

Свака трећа жена у Србији верује да је породично насиље над женом приватна ствар, показује истраживање Организације за европску безбедност и сарадњу.

У саопштењу Поверенице за заштиту равноправности и америчке амбасаде поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и почетка кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, подсећа се да сви морамо да имамо друштвену и моралну обавезу да пријавимо сазнање или сумњу на насиље и да смо као друштво спремни да пружимо подршку.

Насиље над женама је резултат родних стереотипа, родне неравноправности и културолошких норми, каже се у саопштењу и додаје да проблем насиља над женама оставља озбиљне последице на друштво у глобалу, не само на здравље и добробит саме преживеле.

Сваки нови случај, отвара питање одговорности свих нас и спремности друштва да препозна, реагује и створи окружење које ће пружити подршку, емпатију и сигурност.

Насиље у породици, партнерског и не-партнерско је озбиљан проблем који несразмерно више погађа жене и девојчице.

Забрињавајућа је чињеница то што је за многе жене њихов дом постао најнесигурније место за живот, а посебно опасан тренутак за жену је када се одлучи да напусти насилника.

Много жена из различитих друштвених група трпи насиље, али су старије жене, Ромкиње и жене са инвалидитетом у додатном ризику и оне се изузетно ретко усуђују да пријаве насиље.

Оно што као појединци и као представници институција морамо радити је да разбијамо стереотипе и да пружамо подршку жртвама породичног насиља, без осуде и критике, указује се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: ФоНет