Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће за годину и по дана просечна плата у Србији бити 1.000 евра, док ће већ у марту просечна плата бити око 840 евра.

Он је гостујући на ТВ Прва подсетио да се сутра повећавају пензије и плате у јавном сектору, а највише се повећава минимална зарада.

„За годину и по дана просечна плата у Србији биће 1.000 евра. За само годину и по дана. Дакле, ви не заборавите да смо ми пошли од тога да смо имали 329, 330 евра (просечну плату), када смо морали да смањујемо плате у јавном сектору, пре само 9 година. Да ћемо доћи до просечне плате од 1.000 евра, а маштали смо некада о 500 евра“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће сутра бити повећање пензија од 14,8 одсто, повећање минималне зараде од 17,8 одсто, за шта каже да је највеће повећање минималне зараде процентуално у историји Србије.

„Никада није минималац повећан толико, са 40.000 на 47.154 (динара), дакле 17,8 одсто. И 10 одсто плате у јавном сектору. Све то расте од сутра, дакле у фебруару људи то примају. У марту ћемо моћи да меримо колике су плате, рачунајте да ће тада просечна плата бити око 830, 840 евра“, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће Влада размотрити иницијативу и да 8. децембар буде нерадан дан. Када је економија Србије у питању, Вучић је оценио да она функционише добро, додао је да Србија има похвале од Међународног монетарног фонда (ММФ) и да нема ратова у свету, он каже да би Србија добила бољи инвестициони рејтинг.

Он је упозорио да ће наредних шест месеци бити изузетно тешки за Србију.

„Имате изборе у Русији, повећаваће се притисак на нас, 17. марта су избори у Русији за председника, долази до обнове Путиновог мандата, нема сумње. Али ће бити још већи притисак света на све оне који имају било какве односе са Руском Федерацијом, а Србија их није рушила у претходном периоду, што је било ужасно тешко. И због тога смо плаћали високу цену, чак и на овим изборима. Један део притисака који долази је управо и због тога“, рекао је Вучић.

Србија ће се представити као једна од најмодернијих земаља Европе

Председник Србије Александар Вучић нагласио је данас да је Expo 2027. шанса коју Србија не сме да пропусти и изразио уверење да ће Србија 1. децембра 2026. успети да се представи као земља будућности.
„Циљ нам је да представимо Србију као једну од најмодернијих земаља Европе. Верујем, успећемо“, написао је Вучић на инстаграм налогу. Уз поруку постављен је и видео снимак дела данашњег гостовања председника на ТВ Прва, у којем наводи да му је страшно важно да људи знају да долази добро економско време.
„Та идеја о Еxpo 2027 и 1. децембру 2026. је нешто што мора да нам да страшну енергију, енегију на млазни погон, енергију која мора да буде огромна да сви разумемо и да тог 1. децембра сви можемо да кажемо себи променили смо Србију“, рекао је Вучић.
Вучић је навео да наш EXPO мора да буде у дигитал варијанти, у хи-теку, у вештачкој интелигенцији.
„Морамо да се представимо као једна од најмодернијх земаља Европе и да Србију представимо као земљу будућности“, поручио је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг