FOTO TANJUG/ GLAS ZAPADNE SRBIJE/ bk

У протеклих годину и по дана пољопривредни инспектори су у Србији одузели и уништили више од 560 литара ракије у ринфузу вредне око 1,1 милион динара, а која није имала декларацију и није прошла проверу безбедности по здравље људи.

„У циљу праћења безбедности и квалитета производа на тржишту, током 2018. године и првом полугодишту ове године, пољопривредни инспектори су спровели укупно 2.266 контрола на пијацама и у угоститељским објектима“. речено је Танјугу у Министарству пољопривреде.

Контролисан је промет јаких алкохолних пића која су стављена у промет у ринфузном стању, без декларације и провере безбедности.

Контроле су уследиле након мониторинга и резултата претходних контрола, те анализе ризика, објашњавају надлежни и додају да су овакве контроле ненајављене, а могу бити редовне према дефинисаном плану и ванредне, односно, акцијске по основу захтева других државних органа, кризне ситуације као и контроле по жалбама потрошача.

Подаци показују да од 2.266 контрола извршених за годину и по дана, 1.753 су у угоститељским објектима, где је одузето и уништено 457 литара ракије у ринфузном стању без декларације и провере безбедности производа, чија је вредност 1.063.000 динара.

Откривено је 168 прекршилаца против којих је поднето 168 казнених мера.

На пијацама је обављено 513 контрола, одузето је и уништено 105 литара ракије у ринфузном стању без декларације и провере безбедности производа, а вредност одузете робе је 93.000 динара.

Откривено је 17 прекршилаца против којих је поднето 17 казнених мера, а у ресорном министарству додају да је донет исто толико управних мера.

Обављена је и 91 контрола јаких алкохолних пића са узорковањем, а испитивани су бројни параметри, садржај етанола, екстракта, укупних киселина, метанола…

„Неисправност декларација код ракија у последњих неколико година, прво је показала растући тренд, да би потом благо опала и задржала ту тенденцију. У овим контролама показује се пад и то најмањи број у последњих пет-шест година“, истичу надлежни.

Неисправност квалитета је, додају, нешто мања у односу на последњих пет-шест година, док је количина етанола, који није пореклом из воћа, најнижа у последњих пет до шест година.

О томе сведочи и податак да је од 91 анализираног узорка, само у два пронађен етанол који није пореклом из воћа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг