Foto-ilustracija ProfimediaFoto-ilustracija Profimedia

Процењује  се да Србији недостаје најмање 20.000 ИТ стручњака. Како је реч о готово јединој индустрији у којој је понуда послова већа него понуда радне снаге, тако и кандидати пријављени у Националној служби за запошљавање (НСЗ) брзо нестају са њихове евиденције. Према подацима НСЗ, за прва четири месеца ове године 1.441 радник у области информационих технологија пронашао је посао.

Највише незапослених у ИТ области има завршену само средњу школу, па са четворогодишњим образовањем посао чека 4.251 особа, док су послодавци од почетка године до краја априла запослили 818 радника са оваквим квалификацијама.

Са завршеном вишом или високом школом, на евиденцији НСЗ налази се 755 особа, док је у анализираном периоду посао успело да пронађе њих 233 са овим степеном образовања. Са завршеним факултетом посао тражи 969 особа са образовањем из области информатике, рачунарске технике и статистике, док их је са додатно завршеним специјалистичким, мастер или магистарским студијама још 17. Из ове категорије послодавци су, путем НСЗ, затражили 357 радника.

Велики део незапослених у овој категорији чине стручњаци за статистику, а не за ИТ, јер је реч о заједничкој категорији у евиденцији НСЗ. У њиховој номенклатури занимања, зависно од компетенција и степена стручне спреме, постоје чак 64 профила у области информатике, рачунарске технике и статистике. Ту су инжењери, програмери, информатичари…

Национална служба за запошљавање, у складу са потребама тржишта рада, континуирано организује обуке и преквалификације у области информационих технологија. Процене су да би током ове године обуке из рачунарства требало да прође око хиљаду кандидата.

ДОКТОР НАУКА чека радно место

На евиденцији  Националне службе за запошљавање налази се и један доктор наука за рачунарску технику. Од почетка године није успео да пронађе посао.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости