У складу за изменама Закона о заштити становништва од заразних болести, Комунална милиција сада ће моћи да контролише и кажњава за непоштовање мера, осим санитарних инспектора, што је до сада био случај.

„Новим законом, могућност контроле примене мера дата је и Комуналној милицији и Комуналној инспекцији. Тако да ће Комунална милиција у пуном капацитету радити и на контроли угоститељских објеката, тржних центара, малопродаје, али и грађана који не носе маске у затвореном простору“, појаснио је за Танјуг секретар за послове комуналне милиције Иван Дивац.

Он је подсетио да је Комунална милиција до сада, и пре ступања измена закона на снагу, свакодневно асистирала инспекцијама, пре свега санитарној, у контроли поштовања мера, а прилагодиће се, каже, и евентуалним новим мерама.

Изменама Закона, које су од јуче на снази, Комунална милиција може да наложи да се испразни простор у којем је дошло до кршења заштитних мера, као и да затворе објекат најдуже до 72 сата.

„Синоћ смо, са комуналном инспекцијом, били у контроли угоститељских објеката. Синоћ није било кршења мера, односно само два угоститељска објекта су радила после 23 сата, а Комунална милиција је наложила да се оба испразне и затворе“, рекао је Дивац.

Он је навео да Комунална милиција у Београду, у униформисаном саставу има 320 полицајца, који су ангажовани на обављају редовних, али проширених надлежности које су добили.

Дивац указује да је то мали број полицајаца за град као што је Београд.

„Најављено је расписивање конкурса са пријем још 150 људи и очекујемо да ће бити врло брзо спроведено“, рекао је Дивац и додао да је неопходно минимум 1.000 до 1.500 комуналних полицајаца, да би служба у милионском граду попут Београда, све надлежности спровела успешно.

ТопПрес/ Извор: Танјуг