Горњи Милановац, Чачак – Први Сабор виолиниста Србије у Прањанима одржаће се од 16. до 18. август ове године и окупиће доказане мајсторе овог инструмента али и даровите девојчице и дечаке златних прстију, којима су од малена на срцу изворне арије српског народа. Тиме ће бити основана још једна манифестација српског народног стваралаштва по узору на Сабор трубача у Гучи, која ће за навек остати у народу и смештена у срцу Србије на обронцима Сувобора.

Према најавама, за сада је предвиђено пет врхунских награда у јуниорској и сениорској категорији, а најзвучније су нова „Шкода Фабија” за освојено прво место на великој позорници, док ће се најбољи међу јуниорима из Прањана вратити на скутеру. Такође, неће бити запостављени ни најстарији виолинисти у поодмаклим годинама, и они ће за свој ревиални наступ понети неку од награда.

До сада је одржано неколико аудиција али пријаве такмичара и даље теку па сви они који су спремни да укрсте гудала могу се пријавити на следећи мејл: saborviolinistasrbije@gmail.com и освојити неку од пет престижних награда. Свакако најбољи мајстор ће се поред високог звања из будуће престонице виолине вратити у новом аутомобилу (или најмлађи у скутеру), који ће им бити уручен на самом Сабору.

Иначе, покровитељ Сабора виолиниста Србије у Прањанима је СО Горњи Милановац а оснивач Културни центар ове општине. Поред тога, оснивање Сабора помаже и велики број привредних субјеката у виду спонзора.

ТопПрес/ ГЗС