За мала и средња предузећа Србији кредит од 20 милиона евра

За мала и средња предузећа Србији кредит од 20 милиона евра

Европска банка за обнову и развој (EBRD) потписала је уговор о кредитној линији од 20 милиона евра са UniCredit Leasing Srbija за јачање конкурентности малих и средњих предузећа (МСП), а више од половине укупног износа биће за улагања у зелене технологије и енергетску ефикасност.

Бесповратна средства од 15 одсто вредности кредита финансира ЕУ.

EBRD у саопштењу истиче да ће мала и средња предузећа тако имати приступ средствима која им могу помоћи да инвестирају у унапређење свог пословања и достизање ЕУ стандарда.

Средства се могу користити за унапређење технологија, радних процеса или услуга, посебно у погледу квалитета производа, здравља и безбедности и еколошких стандарда који се захтевају на тржишту ЕУ.

МСП ће имати приступ и техничкој подршци, укључујући саветодавну подршку EBRD-а и након успешног завршетка инвестиције стичу услове за бесповратна средства у износу од 15 одсто од укупног износа кредита који финансира ЕУ.

Ова кредитна линија део је Програма подршке за конкурентност МСП западног Балкана, за који EBRD обезбеђује кредите, а ЕУ бесповратна средства и техничку помоћ.

Циљ програма који се у Србији спроводи у сарадњи са Министарством привреде је да се помогне малим и средњим предузећима да модернизују своје активности и искористе могућности трговине у региону западног Балкана и ширег европског тржишта.

На предлог Министарства привреде, ЕУ је из претприступних (ИПА) фондова одобрила додатних 10 милиона евра за EBRD Програм за подстицање конкурентности МСП у Србији.

„Приступ добро структурираној финансијској и саветодавној подршци може да подстакне локалне фирме да улажу у јачање своје конкурентности, а из рада са тим фирмама видели смо како то може да им помогне да од локалних фирми постану лидери у својим секторима. Због тога ћемо заједно са нашим партнерима, Европском унијом и Министарством привреде Србије, наставити да побољшавамо приступ финансирању за МСП у Србији“, рекла је Регионална директорка EBRD-а за западни Балкан и директорка канцеларије у Србији Жужана Харгитаи.

Министарка привреде Србије Анђелка Атанасковић је тим поводом изјавила да је један од основних циљева тог министарства подршка малим и средњим предузећима и предузетницима, јер је њихов развој кључан за одрживи раст српске економије.

„У остваривању тог циља важно је обезбедити њихов континуирани приступ финансијским средствима. Зато ми је посебно драго што је још једна финансијска институција омогућила да малим и средњим предузећима буде доступно више новца за инвестирање у савремену опрему. На тај начин они ће побољшати пословање, унапредити конкуретност и отворити нова радна места, а самим тим ојачати српску економију и унапредити животни стандард грађана, што је посебно битно у времену када смо погођени вирусом ковид 19“, рекла је Атанасковић.

Шеф сектора операција у Делегацији ЕУ у Србији Мартин Клауцке казао је да су мала и средња предузећа витална за економије западног Балкана и да су посебно погођена овом кризом.

„Због тога, надовезујући се на нашу дугогодишњу сарадњу са ERBD у региону, повећавамо подршку малим и средњим предузећима – не само да им помогнемо да одрже своје пословање, већ и да ојачају своју отпорност чиме стварамо услове за одрживи опоравак. Пројекти које у Србији финансира Европска унија промовишу отварање нових радних места, економски и технолошки развој и унапређење законодавног оквира, што све доприноси побољшању економског окружења“, рекао је он.

Председница извршног одбора UniCredit Leasing Srbija Ана Милић је изјавила да тај сегмент привреде има огроман потенцијал.

„Стога нам је циљ да омогућимо лакши приступ финансирању који ће им помоћи да достигну ЕУ стандарде и на тај начин прошире своје пословање“, рекла је Милић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI