У сарадњи са Владом Србије и уз подршку компаније Филип Морис, НАЛЕД је данас објавио јавни позив за доделу првих милион долара бесповратне помоћи малим бизнисима и свима који желе да своје пословање дигитализују и улажу у развој иновативних производа и услуга.

Овај конкурс организован је у оквиру трогодишњег пројекта StarTech који је вредан пет милиона долара.

Поводом објављивања позива први потпредседник Владе Србије и министар просвете науке и технолошког развоја Бранко Ружић је на конференцији за новинаре рекао да овај пројекат доприноси остварењу кључних приоритета Владе Србије, а то су дигитализација и убрзани привредни развој заснован на науци, креативности и новим технологијама.

Према његовим речима, веома је важно што ће се реализацијом овог пројекта радити на повезивању факултета и научно-истраживачких центара са малом привредом, а све то како би се развиле нове услуге и производи.

„Активности предвиђене овим пројектом су уврштене и као мере у Акционом плану за спровођење Стратегије паметне специјализације за период од 2021. до 2027. године коју је припремило Министарство просвете, науке и технолошког развоја“, истакао је Ружић.

Појашњавајући колики значај Влада Србије и министарство које води дају овој области подсетио је да је пре месец дана отворен јавни позив за програм сарадње науке и привреде и програм раног развоја у оквиру кога ће се доделити бесповратна средства од шест милиона евра обезбеђених из републичког буџета.

„И Фонд за иновациону делатност је у циљу подстицања иновативног предузетништва и јачања веза између науке и привреде, до сада одобрио средства за скоро 1.000 пројеката вредних више од 53 милиона евра, а које смо подржали бесповратним средствима у износу од 37,2 милиона евра“, навео је Ружић.

Директор одељења за предузетнишство и инвестиције у НАЛЕД-у Душан Васиљевић истакао је да је рок за пријаве 4. јун и да право да аплицирају за ова средства имају предузетници, микро, мала и средња предузећа као и тимови физичких лица до пет чланова.

Према његовим речима, очекује се да ће првих тридесетак грантова бити додељено у септембру.

Појаснио је да у оквиру програма постоји више делова и да се зависно од тога може конкурисати за суме између 15.000 и 100.00 долара.

При одлучивању о томе коме ће се доделити паре, између осталог ће се водити рачуна о могућим потенцијалима пројекта за освајање извозних тржишта, колико нових радних места обезбеђује, како утиче на животну средину.

Директор корпоративних послова за регион југоисточне Европе у компанији Филип Морис Иван Милетић, која је обезбедила средства, њихов мотив за овакав корак био је да помогну фирмама али и држави да изгради екосистем који ће бити привлачан за пословање иновативних компанија.

Истакао је да је поносан што је компанија у прошлој години која је била веома тешка успела да обезбеди средства за овај пројекат.

Подсетио је да је компанија Филип Морис од 2003. године, од када ради у Србији овде уложила око 900 милиона долара и да је у републички буџет на има пореза и доприноса уплатила више од седам милијарди долара.

ТопПрес/ Извор: Танјуг