Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је донет план вредан скоро 400 милиона евра и да ће се за тај новац у наредне две године набављати медицинска опрема и апарати који ће бити достављани широм Србије.

Истакао је да је реч о новим скенерима, ангиографским салама са додатном опремом, мамографима, опремом за радиотерапију, радиодијагностику, магнетним резонанцама и слично.

„Хтели смо да покажемо да заиста бринемо о здрављу људи и да није довољно, само колико смо клиничких центара изградили и колико ћемо да их изградимо, већ да ту имамо најбољу могућу опрему и наставићемо са даљим побољшавањем животног стандарда наших лекара и медицинског особља“, рекао је Вучић, у обраћању јавности.

Истакао је да од данас креће и изградња девет школа у Барајеву, Ковину, Кули, Рашки, Сечњу и Боки, Тителу и Трстенику.

Вучић је навео и да данас почиње исплата једнократне новчане помоћи у износу од 25.000 динара за лица која имају ретке болести и да су томе додати и ваучери за куповину лекова и медицинских средстава у износу од 35.000 динара и ваучери за рехабилитацију и рекреацију у износу од 50.000 динара.

„Дакле, то је готово 1.000 евра у противвредности у динарима за лица која болују од ретких болести. Мислим да то добро говори о нашем друштву, о снази јавних финансија наше државе и о нечему што смо можда понекад запостављали, а то је брига о онима који су најугроженији, који не могу сами о себи у потпуности да воде рачуна, већ им је потребна подршка“, рекао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг