Топола – Када су пре нешто више од пола године, млади брачни пар Аца и Јована Величанин из села Липовац код Тополе, одлучили да се баве сеоским туризмом, ни слутили нису да ће имати пуне руке посла. Наиме, њихова првобитна замисао била је да преуреде породичну кућу за одмор на селу, али временом су дошли на идеју да врата свога дома отворе и за госте.

Фото: ТопПрес

„Посао је мене и супругу одвео у велики град, али редовно смо долазили овде и одмарали у миру и сеоској идили. Због пандемије која нас је задесила наши доласци су постајали све чешћи и тако  мало по мало сређивали смо кућу и ту се родила идеја да покушамо да се бавимо туризмом. Схватили смо заправо шта све можемо понудити гостима, оно што је нама као родитељима двоје мале деце било важно, сматрали смо да ће бити потребно и другим породицама, али и појединцима који би дошли да одморе на селу. Тако смо од наше скромне куће, са пуно љубави, идеја и вредног рада направили луксузно одмаралиште, где у модерно опремљеним собама може да преспава 12 особа. Кућа има два спрата, посебних улаза, две кухиње и два купатила а иза куће је летњиковац који је сада застакљен и где се могу организовати мање прославе. Наравно, морам поменути пространо двориште и базен који је током лета био права атракција уз мноштво других детаља који су доступни нашим гостима“, каже за ТопПрес Аца Величанин, власник објекта  „Mona Hill“ из Липовца.

Аца Величанин, власник објекта  „Mona Hill“, фото: ТопПрес

Иако су од јуна започели бављење сеоским туризмом, њихова прва летња сезона привукла је велики број туриста. Жељни мира у нетакнутој природи, домаће хране и свих лепота овог малог села ушушканог на свега неколико километар од Тополе свој одмор за време лета многи су провели управо у „Moni Hill“.

„Овде је заиста прелепо, мир  и тишина, далеко  од градске буке, деца су нам била по цео дан напољу тако да смо одморили у уживали. Свако ко овде дође лепо ће одморити, комфорно је уз све погодности“, каже  Сара Божиновић из Београда која је боравила на одмору у Липовцу са супругом и двоје деце.

Собе су за смештај 12 особа, фото: ТопПрес

Управо због великог интересовања и успешне летње сезоне млади брачни пар није седео скрштених руку и недавно су отворили зимску сезону са мноштвом изненађења за пријатеље и госте.

„Част да отворе нашу зимску сезону, препустили смо најмлађима, јер на њима свет остаје. Целу нашу башту украсили смо у новогодишњем руху, са медведићима, Деда Мразом, украсима, јелком тако да су у пратњи родитеља  могли да се фотографишу и да имају лепе успомене. Такође смо за наступајуће  празнике организовали дочек Нове године, летњиковац смо затворили и имамо могућност да угостимо до  40  људи, због короне, иначе би могли и више али морамо поштовати прописане мере кризног штаба. Ових дана највише имамо прославе за фирме и запослене, спремамо за њих нашу храну по договору, видећемо како ћемо даље али циљ је да имамо затворен круг и мислим да смо на добром путу да испунимо све жеље наших гостију“, каже власник овог сеоског туристичког домаћинства.

Фото: ТопПрес

Идеје и марљив рад овог брачног пара препознала је и Туристичка организација Опленац, која их је наградила са четири звездице, па се тако овај објекат сврстао у категорију једног од најлуксузнијих и најопремљенијих на овим просторима.

„Постоји правилник о минималним условима које један објекат треба да задовољи, сеоска домаћинства могу добити једну или четири звездице. Власници су спојили етно и модерно, задовољили су обавезне елементе али уз изборне елементе прикупили су довољан број поена да би добили четири звездице“, рекла је Сања Чоловић, председница комисије за категоризацију објеката у домаћој радиности.

Фото: ТопПрес

Иначе, локална самоуправа је ове године подржала сеоска туристичка домаћинства са подстицајним средствима, уз помоћ којих су унапредили своју понуду и додатно опремили смештајни простор.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес