FOTO TANJUGFOTO TANJUG

Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја, које ће ступити на снагу 3. априла, повећаће санкције за најтеже прекршаје, али и за прекршаје који утичу на последице саобраћајне незгоде, рекао је за РТС начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов. Собраћајна полиција створиће услове да сваки возач буде алкотестиран приликом контроле, истакао је Арсов.

Опрез на путевима ових дана саветује се и због клизавих коловоза и због празничних гужви, а посебно због нових правила, то јест казни. Оне ће важити од 3. априла.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Небојша Арсов је рекао да ће Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја повећати санкције за најтеже прекршаје, али и за прекршаје који утичу на последице саобраћајне незгоде.

„Применом овог закона и активностима саобраћајне полиције у наредном периоду мислим да ћемо смањити страдање на нашим путевима. Управа саобраћајне полиције планира да промени своју активност у смислу да ће активности усмерити на местима где се очекују саобраћајне незгоде“, каже Арсов.

Није свеједно ако на неком правцу откријемо 100 прекршаја непрописног претицања или то учинимо на делу пута где се због непрописног претицања и прегледности дешавају саобраћајне незгоде, рекао је Арсов.

„Тренутно радимо на неким алатима који ће нам помоћи да пратимо рад саобраћајне полиције и да усмеравамо рад наших колега“, каже инспектор.

Нове казне погодиће возаче без појаса 

С обзиром на уобичајени број прекршаја, нове казне највише ће, чини се, погодити возаче без појаса, казна је сада десет хиљада динара.

Како каже Арсов, возачи и путници имају најлакши начин да избегну плаћање санкција. С једне стране ту је пар секунди да вежу сигурносни појас, а са друге стране имају статистику која каже да 60 процената погинулих возача путника није користило појас и имамо санкције од 10.000 динара. Просто да изабере на којој ће страни бити, упозорио је Арсов.

„Својим пријатељима наводим пример да је прошле године један возач на ауто-путу ударио у заштитну ограду и након те незгоде он и сувозач имали су лакше телесне повреде, док је један путник испао са задњег седишта и погинуо на лицу места, а други путник је погинуо у возилу“, рекао је Арсов.

Како каже, контролисаће се везивање појасева на задњем седишту, како би најтеже последице биле избегнуте.

Још једна новина је спуштање лимита дозвољеног нивоа алкохола у крви на 0,2 промила.

„Ако статистика каже да осам процената свих незгода изазову пијани возачи, да у 14 одсто незгода са погинулим лицима учествују пијани возачи, јасно је да је алкохол и вожња не иду заједно и за разлику од претходног примера, где многи возачи нису тога свесни, они су сви свесни да не треба да возе под утицајем алкохола, али и даље возачи и даље седају за волан“, каже Арсов.

„Сваки возач биће алкотестиран приликом контроле“ 

Из тог разлога ће саобраћајна полиција створити услове да сваки возач буде алкотестиран приликом контроле и мислимо да ћемо на тај начин и са строжим казнама у Закону о безбедности успети да смањимо број страдалих у саобраћају, истакао је Арсов.

За насилничку вожњу у коју спада претицање колоне преко пуне линије, два или више проласака кроз црвено светло за мање од 10 минута, вожња са више од два промила алкохола у крви ићи ће се у затвор 30 до 60 дана.

ТопПрес/ Извор: РТС