Изменама Закона о застити становништва од заразних болести, које припрема радна група Владе Србије, биће прописано да комунална милиција издаје прекршајни налог за непоштовање прописаних мера за спречавање ширења вируса Covid 19.

То значи да ће комунална милиција грађанима моћи да изда прекршајни налог уколико не носе маске на прописаним местима, за плаћање казне у износу од 5.000 динара, коју у року од осам дана могу да плате умањену за пола, у износу од 2.500 динара.

Исто важи и за правна лице, предузетнике и угоститељске објекте, којима ће прекршајним налогом бити изрицане казне због непоштовања мера које се односе на њих – попут размака између столова, непостојања дезинфекционих средстава, или корона редара… За њих су предвиђене више казне.

Ново овлашћење за издавање прекршајног налога односиће се само на комуналну милицију, не и на припаднике Министарства унутрашњих послова, како су то неки медији објавили, потврђено је Танјугу у радној групи Владе Србије.

Казне, које ће моћи да се изрекну прекршајним налогом за кршење мера неће бити повећане, биће у већ прописаним фиксним износима, а сада нису у плану измене Закона о прекршајима.

Председница Прекршајног суда у Београду Оливера Ристановић за Танјуг појашањва да прекршајни налог који ће издавати комунална милиција треба да садржи разлог издавања, члан уредбе или закона који се крши и пун фиксни износ који треба да се плати.

Прекршајни налог функционише као и код других мандатних казни, предвиђених за непрописно паркирање или саобраћајне прекршаје – тако што лице којем је налог издат, може да у року од осам дана, од дана издавања, плати пола казне, чиме испуњава своју обавезу.

„Уколико жели да оспорава прекршајни налог, лице може у истом року од осам дана да поднесе захтев за судско одлучивање прекршајном суду“, навела је Ристановић.

Уколико не уради ни једно ни друго, налог са клаузулом коначности и извршности долази издавалац налога шаље суду на принудно извршење, додала је председница прекршајног суда у Београду.

Напоменула је да и по истеку рока од осам дана лице може да плати казну из налога, али у пуном износу, јер ако не плати пун износ казне, остатак опет долази у суд на принудно извршење.

Поред поменутих новина, изменама Закона и ће презициран појам кућног карантина, рекла је раније за Танјуг заменик секретара Владе Србије и члан радне групе за имену Закона о заштити становништва од заразних болести Тамара Стојчевић.

Нагласила је да су ово само хитне измене, указујући да овај Закон мора да буде усклађен са препорукама и правилницима Светске здравствене организације.

Она очекује да ће се предлог измена наћи пред владом Србије следећег четвртка, односно заједно са ребалансом буџета, а потом и пред посланицима Скупштине Србије ради усвајања.

ТопПрес/ Извор: Танјуг