foto tanjug, ap

Измене Закона о безбедности саобраћаја, које су у скупштинској процедури, предвиђају пооштравање казни за насилничку вожњу, затим вожњу под алкохолом и невезивање појаса, изјавио је данас директор полиције Владимир Ребић.

 Он је, гостујући на РТС-у, рекао да се повећање новчаних казни показало да даје добар резултат само у првој години, тако да је циљ не само да се подигну казне већ да се успостави добар правни оквира за превенцију.

„За успостављање једног доброг правног оквира за генералну превенцију мора да се успоставе и друге полуге, а надам се да ће овај закон сада омугућити да успоставимо још бољи систем“, нагласио је Ребић.

Како каже, 2002. године су казне повећане 10 пута и то је дало резултате, пошто је 2001. било 1.275 погинулих а 2002. око 850, што је за око 30 одсто мање.

Казне су повећане и 2009. и тада је број погинулих смањен 808 на 650 или за око нешто више од 20 одсто.

Ребић је истакао да је истраживање Агенције за безбедност саобраћаја показало да се људи на предњем седишту везују 76 одсто, а позади 12 одсто, иако више од 60 одсто погине управо због невезивање појаса.

„Зато смо и подигли казну за невезивање са 5.000 на 10.000“, навео је.

Ребић каже да ће и остале полуге пратити нови закон – путеви, аутошколе, технички прегледи и слично.

Када је реч о полугама које би требало да прате измене закона, Ребић каже да се то односи и на путеве, на ауто-школе и на техничке прегледе.

„Да се успостави један механизам у коме ће се јасно знати обавезе свих, није увек искључиво крив возач, постоје и друге институције које у претходним својим активностима морају да обезбеде да возач буде сигуран на путу и уз одредбе које већ постоје и добре су у закону и адектватну примену тих одредби мислим да полако заокружујемо и правимо жељени систем“, објаснио је Ребић.

Већа казна запрећена је и за вожњу са нечитљивим таблицама, као и за вожњу под дејством алкохола.

Ребић наводи да је значајна разлика у томе да ли се вози са прљавим таблицама или са нечитљивим.

„Постоји значајна разлика ако вам је таблица запрљана, али се може прочитати број, тада нисте у прекршају, али уколико регистарске таблице нечитљиве за полицијског службеника или видео-надзор морали смо да запретимо већу казну, јер МУП у складу са развојем друштва све више се окреће ка аутоматском детектовању прекршаја“, рекао је Ребић.

Додао је и да би сигурно било злонамерних возача који би таблице намерно учинили нечитљивим како би избегли прекршајну одговорност.

Са друге стране, указао је он, смањене су казне за прекршаје који не утичу директно на безбедност саобраћаја, на пример истек возачке дозволе, и сада је та казна од 5.000 до 10.000, што је преполовљено, затим вожња зауставном траком и слично.

„Вожња зауставном траком је и по мом личном мишљењу и по мишљењу Министарства унутрашњих послова била неоправдано висока. Друштвена опасност није иста ако идете зауставном траком и ако возите са преко два промила алкохола у крви“, истакао је Ребић.

РЕБИЋ ОДБАЦУЈЕ КРИТИКЕ ИЗМЕНА ЗАКОНА О ПОЛИЦИЈИ

Директор полиције Владимир Ребић одбацио је данас критике да се изменама Закона о полицији, које су у скупштинској процедури, даје превелика моћ министру унутрашњих послова и дозвољава запошљавање мимо конкурса.

Ребић је, гостујући на РТС-у, рекао да су све те могућности за запошљавање мимо редовне процедуре конкуса постојале и до сада у одређеним случајевима.

„Није тачно да се проширује моћ министра да може да запошљава, него су сада те одредбе само јасније и прецизније“.

Он је казао да се то односи само на специјализована места, попут возача хеликоптера, деминера и слично, пошто се ту неће јавити 100 људи.

Једина новина је да без конкурса могу да се приме деца или супружници полицајаца који су свој живот дали на дужности или су повређени, рекао је Ребић и додао да би волео да види који ће посланик да буде против тога.

ТопПрес/ Извор: Танјуг