Топола – Јуче се славио Свети Никола и с обзиром на годишње доба многи су очекивали снег и ниску температуру, међутим већ неколико година у Шумадији је 19. децембра преко десет степени а такав тренд забележен је и ове године. Необично лепо време у децембру утицало је на продужетак вегетације и цветање ружа кад им време није.

„Већ је половина децембра и руже су одавно завршиле са вегетацијом чак им је и лист отпао али на гранама су остали пупољци који су се захваљујући лепом времену отворили. Клима се променила имамо више сунца него кише и снега што је за љубитеље лепог времена добро али за биљке сигурно није“, каже Влада Арсенијевић из Винче.

Руже у Винчи и даље у пуном цвету, фото: ТопПрес

Цветање ружа у децембру забележено је и у једном дворишту у селу Липовац а наша саговорница наглашава да је у ово доба године сваке године резала руже али ове године још увек цветају.

„Сваке јесени у новембру орежемо руже, припремимо их за зимско мировање како би спремне дочекале пролеће и ново буђење природе. Ове јесени оне су имале пупољке, још по неки цвет и нама је било жао да их режемо надали смо се почеће лоше време и онда ћемо тај посао обавити, али ево лепо време се наставило руже цветају као да је крај лета тако да уживамо у њиховој лепоти до првог озбиљнијег снега“, прича Мира Радовановић.

ТопПрес

фото: ТопПрес
фото: ТопПрес