Топола –  Већ неколико година уназад у Србији се бележе  више температуре од просека у зимским месецима. Због тога су се и биљке збуниле па услед виших температура раније дође до цветања него што је то обичај. Тако су у  једном дворишту које се налази у селу Липовац надомак Тополе, за Нову годину процветале  висибабе.

„Обично смо за Нову годину раније имали снега, цвеће је већ одавно завршило свој вегетативни циклус. Међутим, годинама је виша температура преко зиме него што треба, тако да смо ове зиме у нашем дворишту угледали лепе беле цветове висибаби које би требале да процветају крајем зиме. Дешавало се да процветају после Божића, уколико је топла зима, али ето сад су и тај рок помериле“, каже за ТопПрес Мира Радовановић.

Фото: ТопПрес

У њеном дворишту нису процветале само висибабе већ и љубичице које се називају „дан и ноћ“ тако да када наиђете ка њиховој кући и угледате ово прелепо цвеће имаћете осећај да је пролеће већ увелико стигло, иако је календарски још далеко.

Иначе, према  народном веровању висибабе су весници пролећа, симболишу наду у боље сутра, у народу су познате од давнина и самоникле су на целом Балкану.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес