Број оболелих од мултипле склерозе у Србији који се лече на терет Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) утростручен је у односу на пре две године, а тренутно више од 1.100 пацијената прима најсавременију, високо ефикасну терапију, поручено је на данашњем скупу у Београду.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић која је присуствовала скупу посвећеном мултиплој склерози, рекла је да је у терапијском лечењу те болести у Србији направљен велики помак, јер раније није био доступан готово ниједан лек за лечење пацијената.

„Држава је препознала значај пружања подршке пацијентима оболелим од мултипле склерозе. Овакве мере и обезбеђивање лекова најсавременијих генерација су и директан показатељ економског потенцијала земље“, поручила је Кисић.

Кисић је истакла да је захваљујући новим лековима могуће утицати на ток болести и спречити њено напредовање, а што није било могуће постићи раније.

Навела је да ресорно министарство подржава рад и републичког и покрајинског савеза са укупно 27 удружења, те да је за њихове активности издвојено више од 15 милиона динара.

Министарка је навела да се тренутно ради на томе да се направе помаци на пољу запошљавања особа са инвалидитетом и подсетила да је у том циљу недавно усвојен закон о социјалном предузетништву, који регулише рад од куће и отвара могућност таквим особама да учествују у радном процесу.

„Начин пословања је такав да подржи оне који су имали неповољнији положај на тржишту рада, а сада се отвара могућност рада ван просторија послодавца и у наредном периоду нас очекује правно регулисање оваквог начина пословања, што ће отворити пут за запошљавање и особама са мултипле склерозом“, казала је Кисић.

Представник Друштва мултипле склерозе Србије Драгана Шутовић Илић рекла је да од те болести болују пацијенти који имају између 20. и 40. година и да је увођење иновативних терапија на позитивну листу РФЗО помогло пацијентима да воде што нормалнији живот.

„Годинама смо имали ситуцију да се пацијенту дијагностификује мултипле склероза, али да због рестриктивних индикација РФЗО не може да добије терапију. Сада, не само да су те индикације за прву генерацију лекова проширене, већ је на позитивну листу стављена читава палета нових, савремених и високо ефикасних терапија“, казала је Шутовић Илић.

Жељко Попадић из Републичког фонда за здравствено осигурање навео је да је РФЗО од 2020. године на листу ставио седам иновативних лекова за лечење мултипле склерозе, два за прву линију лечења, а пет лекова је потпуно иновативна терапија намењена за другу линију лечења.

„На овој листи лекова ће бити лек за секундарну мултипле склерозу и битно је да је тај лек дошао брзо после регистрације у европским и америчким агенцијама за лекове. Наши пацијенти ће већ од маја имати тај лек на располагању“, казао је Попадић.

Неуролог Клинике за неурологију Универзитетског клиничког центра Србије др Јелена Друловић истакла је да тренутно у нашој земљи око 40 одсто пацијената добија неку од савремених терапија, те да се они лече на исти начин као и оболели било где у свету.

Додала је да ефикасна терапија значајно успорава прогресију болести, смањује учесталост погоршања и побољшава квалитет живота, што је важно, јер мултипле склероза има тенденцију да доведе до потпуне онеспособљености пацијената.

„По први пут је доступна иновативна, а повећан је број пацијената који се лече о трошку државе лековима из „прве линије“, рекла је Друловић.

Мултипле склероза је хронично обољење централног нервног система и процењује се да од те болести у Србији болује око 9.000 људи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг