Програми финансијске подршке државе малим и средњим предузећима, чија реализација би требало да крене крајем фебруара, обезбеђују се по веома повољним условима јер се део новца добија бесповратно, а део са малим каматама.

За почетнике у бизнису рецимо, Министарство привреде даје бесповратних 30 до 40 одсто средстава, зависно од степена развијености средине у којој раде.

На примеру то изгледа овако: ако је за започињање посла предузетнику неопходно милион динара и по развијености краја спада у категорију која добија 30 одсто помоћи, од државе ће добити бесповратних 300.000 динара, а од Фонда за развој 700.000 динара.

За три програма у којима кредите даје Фонд за развој, а реч је о помоћи почетницима, подстицању предузетништва, женама и омладини, каматна стопа је један одсто годишње, када је средство обезбеђења гаранција банке, а два одсто за остала средства обезбеђења, уз примену валутне клаузуле.

Када је реч о року враћања кредита за ова три програма, у Министарству привреде је за Танјуг речено да он зависи од захтева самог клијента и његовог бонитета.

„Рок може да буде до пет година и тада је грејс период до годину дана за програме за жене, младе и почетнике у бизнису, односно до 10 година, за предузетнике до осам, уз годину дана грејс периода за развојни програм“, кажу у министарству.

Код четвртог програма подршке за набавку опреме који се реализује са пословним банкама и лизинг кућама, рок отплате кредита биће од годину и по до пет година, док ће се каматне стопе разликовати код сваке банке или лизинг компаније.

Максимални износ каматних стопа банака биће доступан на сајту министарства и то, како кажу, након избора банака и лизинг кућа. Избор се ради на основу тога које банке понуде најповољније каматне стопе.

С обзиром на такав начин одабира банака, очекује се да ће каматне стопе и за овај програм бити повољне, а фирме ће моћи да бирају између динарских и кредита индексираних у еврима.

За сваки појединачни програм је прецизно дефинисано које делатности могу да рачунају на помоћ а генерално се може закључити да су развојни и програм набавке опреме, који су намењени зрелијим фирмама старијим од две године, усмерени пре свега ка производним предузећима, грађевинским фирмама и фирмама које се баве рачунарским програмирањем, високотехнолошким услугама и рециклажом.

Програми за младе, жене и почетнике у бизнису су осим за ове делатности отворени и за ширу палету услужних делатности, с тим да се ни кроз ове програме неће помагати трговинска делатност и примарна пољопривредна производња.

Из министарства наводе и да су програми подједнако отворени за предузетнике и привредна друштва, а на програме намењене за зрелије фирме могу да се јаве и задруге.

Како би се олакшао процес припреме конкурсне документације, Министарство привреде финансира и бесплатну помоћ за све заинтересоване субјекте, која се реализује преко 17 регионалних развојних агенција, а стручну помоћ предузетници могу потражити и у Привредној комори Србије.

Све важне информације о овим, али и другим програмима подршке предузетницима у Србији, укључујући и контакт особе задужене за давање више информација о сваком програму, доступне су на сајту предузетниство.гов.рс најкасније до објављивања јавног позива.

ТопПрес/ Извор: Танјуг