Припадници Управе саобраћајне полиције су током акције појачане контроле саобраћаја за празнике контролисали више од 85.000 возила и открили 19.451 прекршај, саопштио је данас МУП.

„За само девет дана из саобраћаја је искључено 1.535 возача који су управљали возилом под дејством алкохола, док је чак 270 возача задржано у службеним просторијама, јер су управљали возилом са више од 1,20 промила алкохола у организму. У службеним просторијама задржано је и 68 возача који су управљали возилом под дејством психоактивних супстанци“, прецизира се у саопштењу.

Наводи се да је 320 возача кажњено због непрописног претицања, 798 због непрописног коришћења мобилног телефона за време вожње, 2.708 возача и путника кажњено је због некоришћења сигурносног појаса и чак 8.251 возач због прекорачења дозвољене брзине.

МУП додаје да су саобраћајци пресретачима зауставили и искључили из саобраћаја 12 возача због екстремних прекорачења брзине, од којих су њих седам управљали возилом брзином већом од 200 километара на час.

Напомиње се да ће Управа саобраћајне полиције акцију појачане контроле саобраћаја спроводити до 15. јануара ове године.

Министарство апелује на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе и да одговорним понашањем допринесу очувању безбедности саобраћаја на путевима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг