printscreen-prva-150 minuta

Наш народ има боље мишљење о старима него о младима, за које се мисли да не доприносе друштву. Такође, пензионери мање финанансијски помажу потомцима него што се мисли, показало је истраживање Црвеног крста Србије.

Како разбити предрасуде и подстаћи међугенерацијску сарадњу – био је најважнији мотив истраживања које је спровео Црвени крст Србије у сарадњи са Центром за одговорну акцију и уз подршку кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику проф. др Славице Ђукић Дејановић.

Живимо у друштву које се убрзано мења, и демографски подаци показују да европско становништво убрзано стари – каже Славица Ђукић Дејановић. – За две деценије трећина становништва биће старија од 60 година, а истраживање ће нам помоћи да предложимо решења за будућност. Треба размишљати о клизном радном времену за људе пред пензијом, који би радили краће или од куће. Међугенерацијска солидарност је неопходна и због трансфера знања, па би као профил запослених требало увести менторство.

Министарка Ђукић Дејановић верује да свака генерација мора да нађе своје место у друштву. Као што стари треба да преносе знање и искуство, тако ће и млади обучавати људе у позним годинама новим технологијама, јер је неопходно целог живота учити.

– Истраживање је показало да нам је међугенерацијска сарадња потребнија више него икада раније, јер не треба говорити о генерацијама, већ о заједничким интересима – наглашава министарка Ђукић Дејановић. – Развој једног друштва није могућ уколико поделимо наше заједнице по генерацијама и по различитим активностима. Потребно је да развијемо међузависне и мултигенерацијске заједнице, у којима ћемо учити једни од других.

Истраживање „Међугенерацијска размена и ставови“ спроведено је у децембру прошле и у јануару ове године у десет општина у Републици Србији.

У истраживању су учестовале 753 особе различитих генерација. Поред осталих питања, испитаници су одговорили и на питање да ли старији представљају оптерећење за економију своје државе. Охрабрује то што 68 одсто младих, 80 одсто средовечних и 76 одсто старијих сматра да та тврдња није тачна.

Олакшице  за бригу о члану породице

У најскорије време биће промењен и правни оквир који ће дати олакшице запосленима који брину о остарелом члану породице.

Брига о старом члану заједнице је велика помоћ држави која, захваљујући брижном потомку или рођаку, не мора да преузме обавезу о немоћној особи. Брижним запосленима који су преузели на себе обавезу биће скраћено радно време или ће добити неке друге олакшице.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, А. Миката