За развој туризма кредит 50 милиона динара

За развој туризма кредит 50 милиона динара

Влада Србије одлучила је да ове године одобри 50 милиона динара за кредитирање у туризму са циљем да се подстакне финансирање квалитета туристичке понуде. Према речима државног секретара у Министарству туризма Мирослав Кнежевић, за средства до 1. октобра могу да конкуришу сви они који поред осталог желе да раде реконструкцију и изградњу смештајних капацитетеаи ресторана, производњу сувенира, изградњу туристичке инфраструктуре.

Кнежевић је агенцији Бета навео да ће у кредитирање бити укључена и средства из репласмана која су додељена претходне године.

За кредите могу да конкуришу предузећа и предузетници који се баве туризмом, као и регистрована пољопривредна газдинства.

Кнежевић је рекао да, према уредби коју је усвојила Влада Србије, учешће кредитних средстава у финансирању не може бити веће од 50 одсто од укупне вредности пројекта.

„Средства ће се додељивати преко Фонда за развој Србије, са каматном стопом од један одсто годишње и могућношћу отплате од шест година, са грејс периодом од 12 месеци, односно 24 месеца за гринфилд инвестиције“, казао је он.

Минимални износ кредитних средстава за пољопривредна газдинства, предузетнике и микро предузећа је 500.000 динара, а за остала привредна друштва је два милиона динара.

ТопПрес/ Извор: Бета