За самосталну уплату доприноса за ПИО основице веће за 8,72 одсто

За самосталну уплату доприноса за ПИО основице веће за 8,72 одсто

За грађане који сами уплаћују доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, од уплате за јануар важе нове основице осигурања, које су за 8,72 одсто веће у односу на претходну годину, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО).

По Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање, најнижа основица осигурања је 35 одсто просечне републичке зараде за претходних 12 месеци, што сада износи 30.880 динара, а највиша пет просечних плата, односно 441.140 динара.

Из Фонда појашњавају да будући да се доприноси за пензијско и инвалидско осигурање плаћају по стопи од 25 одсто, то значи да ће се месечни издатак за самосталну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање кретати у распону од 7.720 до 110.285 динара.

Ове основице осигурања и доприноса важиће за целу 2022. годину, а грађани се независно од своје стручне спреме, могу определити за једну од 13 основица, чији износи су објављени на сајту Фонда ПИО.

Из Фонда подсећају грађане који сами уплаћују за своје пензије да је рок за уплату 15. у месецу за претходни месец, те да се једном изабрана основица може променити, под условом да се поднесе нови захтев.

Грађани који више не желе да самостално уплаћују доприносе дужни су да поднесу захтев за престанак уплате, наводи се у саопштењу Фонда ПИО.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI