У првих седам месеци ове године у саобраћајним незгодама у Србији живот су изгубиле 72 младе особе, а подаци показују да млади најчешће страдају због брзине, вожње под дејством алкохола, невезивања сигурносног појаса и употребе мобилног телефона током вожње, каже в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић.

Стаматовић каже за Танјуг да према подацима Агенције за безбедност саобраћаја млади у највећем проценту страдају током викенда, након 23 часа, због чега им саветује да безбедно организују одлазак у ноћни излазак, као и повратак кући.

„Апелујемо на све младе и да по повратку из ноћног провода не седају у аутомобил са неким ко је конзумирао алкохол“, упозорио је Стаматовић.

Српски аутомобилиста Душан Борковић рекао је да су у саобраћају најугроженији млади, јер праве највише грешака истражујући снагу аутомобила и границе адреналина током вожње.

„Цео живот се тркам аутомобилима и стално говорим младима да улица није тркачка стаза и да ако желе да возе брзо, то треба то да чине на тркама, а не да доведу до тога да услед брзе вожње настрадају они или нека недужна особа“, казао је Борковић.

Апеловао је на младе да се придржавају саобраћајних прописа и навео да уколико желе да осете адреналин то могу да чине на местима која су одређена за то, а не на улици.

„Возите по прописима, ограничењима и немојте да конзумирате алкохол“, поручио је младима.

Канцеларија за младе града Београда у сарадњи са Градском општином Стари град данас је традиционално обележила Међународни дан младих на Калемегдану, уз разне забавно-едукативне радионице и симулације Агенције за безбедност саобраћаја којима се указује на значај употребе сигурносног појаса приликом чеоног судара и превртања возила.

Обележавању су присуствовали, поред великог броја посетилаца, и заменица градоначелника Весна Видовић и председник Скпштине Града Никола Никодијевић.

Видовић је честитала младима њихов дан и истакла да су њихово знање, ентузијазам и снага потребни Граду Београду, који ће, каже, увек бити ту за њих.

„Ту смо да кажемо младима да имају нашу подршку и да ћемо наставити са свим активностима које су они оценили као добре, да ћемо на основу договора са њима правити пројекте који ће њима бити занимљиви и који ће учинити да њихови дани младости буду што бољи и из њих стекну што више искуства“, навела је Видовић за Танјуг.

Никодијевић је навео је да Град преко Канцеларије за младе традиционално обележава овај дан, јер су млади најважнији део друштва и да имају своје потребе, али и проблеме.

„Канцеларија за младе последњих десетак година спроводи низ важних пројеката заједно са разним омладинским организацијама, пре свега на унапређењу квалитета живота младих у Београду. Имали смо прилику да кроз ових десет година видимо различите врсте активности, радионица, школа, семинара и курсева који младима пре свега треба да помогну да лакше нађу прво запослење“, казао је Никодијевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг