За Српску православну цркву и вернике у поноћ је почео Велики или Часни пост, који траје седам недеља и најављује највећи хришћански празник – Васкрс.

Васкршњи пост назива се Велики због важности и дужине трајања, али и Часни, јер обухвата време Исусовог страдања и разапињања на Часни крст.

Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник – Васкрс.

Арсенијевић: Пост није тежак, просвећује тело и душу

Велики васкршњи пост почео је данас и трајаће до највећег хришћанског празника Ускрса 16. априла.

Отац Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве у Београду рекао је за Танјуг да пост није тежак и он просвећује и тело, али пре свега душу човекову.

„Данас је први дан Великог поста, који ће трајати 48 дана. Ова прва седмица која је у народу позната као Чиста је најстрожија и ми се строго придржавамо поста баш ове седмице. Овде је пост доста тежи него што ће то бити можда неких наредних дана или неки други постови“, рекао је Арсенијевић.

Како је објаснио прва недеља пости се на води, са што мање хране и са што мање учествовања у неким веселим дешавањима.

„И више у једном унутрашњем самосагледавајућем смислу се људи образују да ове седмице буду једноставно издвојени од свега и да буду посвећени молитви, богослужењу, наравно коме то време и посао дозвољава“, рекао је Арсенијевић.

Објашњава и да су целе недеље веома интензивна богослужења и додаје да тежина поста не зависи само од тога какав је пост сам по себи, већ од тога колико ми успевамо да осмислимо пост.

„Уколико долазимо на богослужења, уколико људи читају духовне књиге, Свето писмо, моле се Богу, онда пост једноставно бива нормалан и природан. Уколико се људи само придржавају тог дијеталног начина живота да га тако назовемо, или се само уздржавају од мрсне хране – онда пост бива тежак“, рекао је отац Арсенијевић.

Како је објаснио, човек управо кроз та добровољна лишавања што хране, што од забава и размишљања о сујетним стварима „заправо себе препорађа и чини човеком који може да осети радост“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг