За три дана на новом сајту Владе 300 питања грађана

За три дана на новом сајту Владе 300 питања грађана

За три дана, од како је нови сајт пуштен у функцију, стигло око 300 питања грађана, а највише је упућено Министарству за рад, Министарству здравља и Министарству унутрашњих послова, изјавио је данас директор владине Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић.

На новом сајту владе кроз форму „Будимо у контакту“, грађани могу да се обрате влади и министарствима, која имају рок од 72 сата да врати одговор грађанима.

Јовановић је истакао да сада по први пут постоји савремени информатички алат којим ће се пратити да ли је и у ком року свако министарство одговорило.

Указао је и да су предузете све мере да подаци грађана буду безбедни и заштићени, али и опоменуо све који би злоупотребили садржај сајт владе, грб, заставу или друге елементе да ће сностити одговорност.

Брнабић: Влада мора да буде у служби свих грађана

Нови сајт Владе Србије, који садржи софтвер „теxт-то-спеећ“ и доступан је слепим и слабовидим особама, представљен је данас у Савезу слепих Србије, у пристуству премијерке Ане Брнабић, која је поручила да влада мора да буде у служби свих својих грађана.

„Често је потребно да се намерно подсетимо и скренемо пажњу свима, влади, министарствима, локалним самоуправама, јавним предузећима, институцијама, да морају да буду у служби свих грађана“, рекла је Брнабић.

Она је истакла да је и нови сајт владе добар подсетник да, када се нешто ради, нови производ или услуга, мора да се води рачуна да то буде доступна и приступачна свима, лака за коришћење за све, укључујући суграђане са било којим видом инвалидитета.

Брнабић је навела и да ће влада наставити да унапређује сајт, како би он био још функционалнији и доступан особама са свим врстама инвалидитета.

Директор владине Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић истакао је да је посвећеност слабовидим и слепим особама нешто што је први пут урађено у региону, и то баш на сајту владе.

У Савезу слепих Србије задовољни су што је влада имала на уму приступачност њеном сајту, како би им олакшала коришћење, и додају да се надају да ће и други следити тај пример.

Председник Милан Стошић рекао је да је важно да сви заједно радимо да би се положај слепих са маргина померио ка средишту активног, стваралачког живота.

„Никада већу подршку надлежних нисмо имали него у последње две године“, подвукао је Стошић.

Он је истакао да је на годишњој скупштини Савеза у јуну донета одлука да председник Србије Александар Вучић ове године буде проглашен почасним чланом Савеза слепих Србије, због успешне сарадње и иницијатива које је покренуо.

Стошић је рекао да ће предложити Управном одбору, да следеће такво признање идуће године добије премијерка Ана Брнабић.

Он је указао и да је један од проблема слепих и слабовидих запошљавање, иако постоје законске одредбе које се односе на запошљавање особа са инвалидитетом и додао да треба радити да се закони боље спроводе, али и афрмишу креативне могућности слепих и слабовидих, како би се смањиле предрасуде.

Одговарајући софтвер „теxт-то-спеећ“ урадили су домаћи стручњаци са Факултета техничких наука из Новог Сада и новосадска компанија АлфаНум.

ТопПрес/ Извор: Танјуг