Beograd, 9. decembra 2021.- Ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Branko Ruzic potpisao je danas ugovore sa direktorima osnovnih skola, koje ce od Ministarstva dobiti sredstva za formiranje i razvoj ucenickih zadruga. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић потписао је данас уговоре са директорима 15 основних школа, које ће од Министарства добити укупно четири милиона динара за унапређење рада ученичких задруга.

Ружић је подсетио да је у октобру објављен нови Правилник о ученичким задругама, којим је олакшано њихово оснивање и функционисање.

„Драго ми је што смо и овај пут подржали школе које су основале ученичке задруге и осмислиле креативне и одрживе пројекте“, истакао је Ружић и додао да је међу добитницима осам школа које су први пут конкурисале за доделу средстава за унапређивање рада ученичких задруга.

Ружић је навео да је ове године Министарство, на два јавна позива, доделило укупно 9,8 милиона динара за подршку ученичким задругама у основним школама.

На првом јавном позиву средства је добило 28 установа у укупном износу од 5,8 милиона динара, саопштило је Министарство.

Ружић је истакао да пројекти са којима су се задруге пријавиле, подстичу позитиван и креативан однос према производном процесу, а неке од њих ће средства искористити за пољопривредну производњу, производњу меда, израду сувенира, 3Д штампање.

„Ученичке задруге важан су део образовно-васпитног рада. Развијају предузетничке компетенције и јачају мотивацију ученика, али и омогућавају да ученик своје слободно време проведе организовано, креативно и корисно“, поручио је Ружић.

Он је додао да је до 2018. године у образовном систему било активно 55 ученичких задруга, док данас, каже, након низа активности које је ресорно Министарство спровело, има укупно 112 школа које су основале ученичке задруге.

Ружић је нагласио да ће Министарство и у наредном периоду наставити да подржава оснивање и рад ученичких задруга, доделом финансијских средстава као и саветодавним радом.

Средства су добиле основне школе Карађорђе (Велика Плана), Бранко Радичевић (Разбојна), Матија Губец (Таванкут), Бранко Радичевић (Грабовац, Ниш), Глигорије Попов (Руско село, Кикинда), Надежда Петровић (Сићево, Нишка бања).

Новац су добиле и основне школе Јован Цвијић (Костолац,Пожаревац), IV краљевачки батаљон (Краљево), Свети Сава (Пирот), Радица Ранковић (Лозовик, Велика Плана), Јован Поповић (Чока), Трива Витасовић Лебарник (Лаћарак, Сремска Митровица), Сестре Радовић(Белосавци, Крагујевац), Први мај (Вртогош, Врање) и Лазар Саватић (Земун).

ТопПрес/ Извор: Танјуг