Фото: ТопПрес

За укључивање у модел дуалног образовања за следећу школску годину пријавило се око 500 послодаваца који су поднели 1.000 изјава о спремности за укључење у дуални модел образовања, изјавила је руководилац Центра за едукацију и дуално образовање Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић.

Она је за Танјуг рекла да ће ове компаније отворити око 4.300 места за учење кроз рад а да ли ће свако место бити попуњено, видеће се када буде реализован упис у школску 2024/25 годину.

Говорећи о најтраженијим профилима истакла је да традиционално највећу тражњу показује сектор машинске индустрије, као и обрада метала, па су међу профилима из овог сектора бравар-заваривач, индустријски механичар, оператер машинске обраде резања.

„Ту су и технике за компјутерско управљање ЦНЦ машинама, елекротехника је такође веома важна нашим привредницима те су електричар и техничар мехатронике међу најтраженијим профилима. Тражени су и угоститељство, туризам, трговина и профили као што су трговац, кувар, конобар“, рекла је она.

Као интересантно је навела да је ове године велика тражња и из подручја рада пољопривреде и прераде односно производње хране, јер су тражени профили попут пекара, пољопривредних техничара, као и оператера у прехрамбеној индустрији.

“ У понуди за реализацију по дуалном моделу образовања за школску 2024/2025. годину налази се и 10 нових образовних профила а то су техничар рачунара, техничар за администрирање рачунарских мрежа, возач моторних возила, електротехничар за електронику на возилима, техничар електронике и аутоматике, козметички техничар, пољопривредни техничар дигиталних технологија, полагач облога, декоратер зидних површина и механичар грејне и расхладне технике“, навела је Ковачевић.

Према њеним речима, на југу Србије је традиционално задржана тражња за грађевинским профилима, као што су руковалац грађевинском механизацијом и оператори основних грађевинских радова.

Када је реч о даљој процедури, она је објаснила да ће информација о пријавама послодаваца бити достављена Канцеларији за дуално образовање Министарства просвете, и биће саставни део конкурса за упис у средње школе, који се обично објављује у мају.

Што се тиче активности Привредне коморе Србије у наредном периоду, она ће најпре, у марту месецу, организовати дан отворених врата за дуално образовање и сарадњу са ученицима и њиховим родитељима, у циљу њиховог информисања.

Ученици који похађају дуални модел образовања, према речима саговорнице Танјуга, имају право на накнаду од фирми за сваки час проведен у учењу кроз рад и та накнада износу 70 одсто од минималне цене рада.

Следеће школске, сходно уредби Владе Србије о финансијској подршци у дуалном образовању, ученици ће имати и могућност да добију додатну финансијску подршку уколико се определе за школовање за неко од дефицитарних занимања.

„Канцеларија за дуално образивање је најавила да ће се радити о суми од 5.000 динара, што ће бити додатни износ на накнаду коју исплаћују компаније“, рекла је Ковачевић.

Додала је да ова подршка Владе Србије истовремено обухвата и привреднике, јер ће они моћи да поврате уложена средстава у примену дуалног образовања у висини до 50 одсто исплаћених накнада ученицима, наравно уколико испуне све услове дефинисане конкурсом који ће бити расписан од стране Канцеларије за дуално образовање.

У Србији је до сада кроз дуално образовање прошло или се још у њему школује 15.800 ученика, подршку пружа 186 школа, до сада је укључено 950 компанија а из Привредне коморе Србије најављују да ће са следећом школском годином тај број бити повећан на 1.100.

„Показатељ доброг рада овог модела образовање јесте то што 50 одсто ученика остаје да ради у струци, четвртина остаје да ради у компанијама где је стицала прва радна искуства кроз ово школовање“, истакла је Мирјана Ковачевић.

За оне који нису остали ни у струци ни у компанији где су стицали прво радно искуство, рачуна се да су наставили школовање.

ТопПрес/ Извор: Танјуг