За вантелесну оплодњу репродуктивним материјалом из иностранства пријавило се 350 жена

За вантелесну оплодњу репродуктивним материјалом из иностранства пријавило се 350 жена

За вантелесну оплодњу репродуктивним материјалом из иностранства до сада се пријавило око 350 жена у Србији, а заинтересованим паровима тренутно је на располагању материјал из банака у Шпанији и Данској, речено је у Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО).

Пријаве за вантелесну оплодњу увезеним репродуктивним материјалом почеле су 8. децембра телефонским путем, а од 10. децембра пријава је могућа искључиво преко портала еУправа, где парови могу и да закажу преглед код лекара.

Докторка Ивана Ђунисијевић из РФЗО каже за Танјуг да је све почело 2017. године, када је у нашој земљи ступио на снагу закон који регулише овај вид вантелесне оплодње, након чега је формирана Национална банка за репродуктивне ћелије, ткива и ембрионе у склопу Универзитетског клиничког центра Србије.

Ђунисијевић је објаснила да је од оснивања те банке 2019. године мали број људи био заинтересован да донира свој репродуктивни материјал, због чега је одлучено да се склопе уговори са банкама у иностранству, како би парови могли да се подвргну вантелесној оплодњи у нашој земљи.

„Скоро да није било репродуктивног материјала у Националној банци, па је држава омогућила да се у Србији раде поступци вантелесне оплодње са дарованим репродуктивним ћелијама“, навела је Ђунисијевић.

Подсетила је да су закључени уговори са банкама из Шпаније и Данске и додала да су у току преговори са још неким банкама у иностранству.

Трошкове целокупног процеса вантелесне оплодње за жене старости до 45 година сноси држава, док жене старије доби поступак финансирају саме, објаснила је Ђунисијевић.

„Држава је омогућила да се цео поступак ради на терет средстава обавезног здравственог осигурања и набавка материјала и увоз, а сам поступак вантелесне оплодње покрива РФЗО“, навела је она.

Поред тога, каже Ђунисијевић, жене морају да покрену услугу преко портала еУправа и да прођу комисију за вантелесну оплодњу у здравственој установи.

„Новина везана за вантелесну оплодњу са репродуктивним ћелијама је што жена цео свој статус може да прати преко портала еУправе – од тренутка када покрене услугу, а то значи да је заказала преглед пред комисијом у здравственој установи , до тренутка када материјал стигне у центар за вантелесну оплодњу где ће се радити поступак“, појашњава Ђунисијевић.

Истиче да за вантелесну оплодњу увезеним репродуктивним материјалом могу да се пријаве и жене које имају партнера, али да је услов да једно од њих нема децу и да је тај поступак једини начин да се остваре као родитељи.

„Уколико се жена пријављује без партнера услов су године живота и да нема дете“, објашњава Ђунисијевић.

Ђунисијевић указује да жене и парови који испуњавају све услове имају право на један увоз репродуктивних ћелија из иностранства, три поступка вантелесне оплодње са увезеним материјалом, као и на замрзавање ембриона.

Када је реч о документацији коју жене и парови морају да прикупе како би ушли у овај поступак, Ђунисијевић подсећа да је она доступна на сајту РФЗО и упозорава да је неопходно да све буде прикупљено пре него што изађу пред комисију за вантелесну оплодњу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг