Током викенда припадници саобраћајне полиције спровешће мере појачане контроле саобраћаја усмерене на контролу брзине у зонама пешачких прелаза, рекао је за Танјуг мајор Александар Раденковић, испред Управе саобраћајне полиције МУП-а указавши да је у претходном месецу је 12 пешака погинуло у саобраћају.

Акција ће бити усмерена на очување безбедности пешака јер су у овом периоду године најугроженији, од новембра до јануара месеца када је дан најкраћи. Желимо да скренемо пажњу и пешацима да повећају опрез и возачима да обрате пажњу на пешаке. Биће мерена брзина у зонама пешачког прелаза, контролисано да ли возачи поштују права пешака на пешачком прелазу, али и то да ли пешаци поштују саобраћајне прописе, рекао је Раденковић.

Према његовим речима, у перетходних неколико недеља девет пешака је погинуло на неосветљеном делу пута и углавном су носили тамнију гардеробу.

Подсећамо на законску обавезу пешака који се крећу путем ван насеља, ноћу или у условима смањене видљивости да морају бити осветљени.

Да ли ће носити светлоодбојни прслук или неку друго рефлектујућу материју свеједно је, али то ће им повећати безбедност. У новембру смо имали 12 погинулих пешака.

Од почетка године имамо мање погинулих пешака него што је то био случај прошле године.

Ове је 110 и то је и даље велика бројка и даље су нам пешаци једна од најугроженијих категорија учесника у саобраћају уз возаче путничких возила, рекао је Раденковић.

Он је навео да ће максимално расположив број припадника Управе саобраћајне полиције биће укључен у контролу саобраћаја на територији целе земље.

„Кренуо је ски опенинг ове недеље, велики број грађана се упутило ка Јахорини, већ следећег викенда се отвара сезона и на Копаонику, након тога ка Златибору, велики број наших грађана долази из иностранства за празнике и радићемо у континуитету, подсетио је Раденковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг