Старосна граница за одлазак у пензију за жене, подсећамо, помера се сваке године како би се на крају изједначиле са мушкарцима. Према одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, следеће године се граница помера, па ће жене моћи у пензију још два месеца касније него ове године.

Кад су у питању мушкарци, за сада се услови неће мењати, те ће граница за њихов одлазак у пензију остати на 65 година старости. За жене следећа година- опет доноси промене.

„То би била старосна граница од 63 године и 6 месеци, 63 године и 8 месеци 2025-те и све тако до 2032. године 1. јануара када ће старосна граница бити изједначена. Све ово уз опаску и уз ограду да се закон може изменити до 2032.године“, рекао је Срђан Калић, директор Сектора за остваривање права из ПИО.

Када неко одлучи да оде у пензију са 40 година стажа и 60 година живота то подразумева умањење те пензије за 0,32 процента за сваки месец ранијег одласка у пензију пре навршене 65. године живота. Из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање кажу да постоји једно често питање које им се поставља- а тиче се те превремене старосне пензије.

„Пензионере интересује како будуће тако и већ постојеће пензионере који су остварили своје право да ли ће се тај проценат умањења вратити када наврше 65 година живота. Садашњим позитивно правним прописима РС о ПИО таква могућност не постоји“, нагласио је Калић.

Овогодишњу превремену пензију мушкарци могу да остваре са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци живота, а жене са 39 година и осам месеци стажа осигурања и најмање 59 година живота. Већ следеће године, и жене и мушкарци могу са 40 година стажа у превремену пензију, с тим да старосна граница за зене је 59 година и шест месеци, а за мушкарце са 60 година.

За превремену пензију 2024. године припадници оба пола биће изједначени јер ће од тада старосна граница за жене бити 60 година живота. 2032. године редовна старосна пензија важиће исто за оба пола- 65 година живота.

ТопПрес/ Извор: РТВ (Сања Чавић)