pixabaypixabay

Србија је данас забранила увоз и транзит свињског меса из Мађарске кроз нашу земљу због појаве смртоносног вируса Афричке куге у месу дивљих свиња у тој земљи, а на граничним прелазима су појачане контроле возила али и ручног пртљага путника, каже за Танјуг директорка Управе за ветерину Емина Милакара.

Афричка куга свиња је вирусна и веома заразна смртоносна болест домаћих и дивљих свиња, објашњава Милакара, а вирус се преноси директним контактом са зараженим животињама или индиректно преко контаминиране хране, одеће, возила, предмета, а болест могу да пренесу и крпељи.

„Да би спречили уношење узрочника ових болести у Републику Србију, на основу нашег закона о ветеринарству као и о наредби за спречавање и уношење заразних болести Афричке куге свиња у Србију, на снази су мере забране увоза и транзита свињског меса, производа од свињског меса који нису термички третирани на температури од 80 степени и херметички затворени, као и живих свиња за клање”, каже Милакара.

Напомиње да ће забрана трајати све до „одјаве болести” у Мађарској и подсећа да је Србија раније забранила увоз свињског меса и из Румуније, Чешке и Пољске.

„Имали смо састанке са Управом царина и Управом граничне полиције и биће појачане мере прегледа и ручног пртљага код путника који преносе храну. Све мере су предузете, а такође свима који држе свиње смо скренули пажњу да се појачају биосигурносне мере како би се спречила појава ове болести у Србији”, објашњава Милакара.

Ветеринарска инспекција ће у наредном периоду вршити појачан надзор над прометом хране животињског порекла на свим местима на којима се уобичајено обавља промет ове врсте хране.

Посебно се скреће пажња потрошачима да не купују храну животињског порекла на местима која нису под сталним надзором ветеринарске инспекције, а за држаоце свиња најважније је да спрече било какав контакт са дивљим свињама.

Забрана контакта са дивљим свињама посебно се односи на ловце, љубитеље природе и друга лица која посећују ловишта или природу у инфицираним државама.

О првом случају Афричке куге свиња код дивљих свиња у Мађарској Србију је обавестио надлежни орган за послове ветеринарства и безбедности хране Мађарске, по обавештењу ЕУ и Међународне организације за здравље животиња (ОИЕ).

ТопПрес/ Извор: Танјуг