Друштво за заштиту и проучавање птица Србије поздравља недавне измене Правилника о проглашавању ловостајем заштићених врста дивљачи којима су установљене измене у ловостају три угрожене врсте дивљих птица у Србији. Измене Правилника крајем августа споразумно су донели Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарка заштите животне средине, преноси агенција РИНА.

Поменутим документом уводи се привремена забрана лова на грлицу која траје до 14.08.2024, што укључује две ловне сезоне. Привремена забрана лова уводи се и за јаребицу и она ће трајати све до 14.10.2024, односно три ловне сезоне. Од наредне године ловна сезона на препелице биће скраћена и трајаће од 15.08. до 30.09.

„Измене ловостаја на грлицу, јаребицу и препелицу видимо као пут до трајне забране лова на ове три врсте птица које су у Црвеној књиги птица Србије добиле статус рањивих врста (ВУ). Орнитолози у Србији још од 2001. захтевају да се заустави лов на угрожене птице селице, пре свих на грлице и препелице, будући да су њихове популације десетковане, станишта нарушена, а лов у Србији изузетно лоше регулисан и контролисан”, каже Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Орнитолози из ДЗППС наводе да је потребно уложити додатне напоре да се трајно заштити већи број врста птица које се сада сматрају ловном дивљачи, а чије популације у Србији су угрожене. Међу њима су гуска глоговњача чија је глобална популација доживела пад од готово 80%, док се у Србији бележи нередовно и у екстремно малом броју, а на националној Црвеној листи носи ознаку критично угрожене врсте (ЦР). Трајна заштита потребна је и за риђоглаву патку и гроготовца којима глобално и регионално опада бројност, а у Србији имају статус угрожених врста (ЕН).

ТопПрес/ Извор: РИНА