Полиција ће још појачати репресивне мере и пооштрити контроле због забрињавајуће статистике о страдањима у саобраћајним незгодама на српским путевима због непоштовања правила, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

„Знам да је то непопуларна мера. Имаћемо оштрији приступ. Нажалост, неки људи не могу да возе одговорно“, рекао је Небојша Стефановић одговарајући на питање новинара о томе шта ће полиција предузети поводом великог броја несрећа на српским путевима током јула.

Полиција ће, каже, репресивним мерама покусати да утиче на смањење брзине кретања возила.

Он је рекао да је алкохол и даље по статистици веома чест узрок незгода, посебно увече, у данима викенда и поред угоститељских објеката, међу узроцима су и неприлагођена брзина и невезивање сигурносног појаса.

Апеловао је на возача да током великих врућина и у условима фреквентног саобраћаја током лета воде рачуна о саобраћајним правилима.

Навео је да је јуче кратко присуствовао седници Колегијума директора полиције на којој је пре свега било речи о безбедности саобраћаја, те да је начелник Управе соабраћајне полиције изнео мере које намерава да примени у наредних неколико дана.

„Додатно ћемо опремити саобраћајну полицију, што се тиче пресретача, мотоцикала и радара“, рекао је Стефановић.

Навео је да су од укупног броја страдалих на ауто-путевима у Србији 40 одсто странци.

„Наша статистика је боља на годишњем нивоу генерално, али је и даље веома лоша. Када имате између 500 и 600 мртвих годишње, некада и 2.000, то је застрашујући број“, рекао је Стефановић и навео да је статистика у јулу забрињавајућа.

Велики број је страдалих у јулу, наводи министар и додаје да, нажалост, возачи, поготово млади, нису довољно схватили апеле да више пажње обрате у саобраћају и да не возе под утицајем алкохола.

До краја 2020. око 2.000 сигурносних камера у Београду

Министар Стефановић изјавио је да је до сада у Београду постављено око 180 нових сигурносних камера, а да је план да до краја следеће године у главном граду буде 2.000 камера, што је део пројекта „Сигуран град“.

Стефановић је рекао да су до сада углавном замењене камере које су 2009. године постављене за потребе Универзијаде, јер су та места имала потребну инфраструктуру.

Министар је, одговарајући на питања новинара у Београду, рекао да грађани не треба да страхују због нових камера, истичући да је могућност приступа подацима које прикупе ограничена и да је има мали број људи, уз шифру.

Говорећи о пројекту „Сигуран град“, Стефановић каже да је покренут у складу са споразумом о стратешком партнерству са Кином, што су урадиле и неке друге земље, међу њима и Британци.

Каже и да је Србија тражила да криптовање развије наше сектор и да буде имплементиран у решење које нуди „Хуавеj“, те да постоје вишеструки начини заштите како нико споља не би могао да приступи мрежи.

Стефановић је истакао да за пет година колико је на челу министарства није било пробоја у базе података МУП нити је неко скинуо неки податак.

Каже да ће сигурносне камере бити коришћене за надзор саобраћајница, јавних површина, улаза и излаза из Београда, те да ће и само сазнање да полиција има могућност да на лак и брз начин идентификује починоца неког кривичног дела деловати дестимулативно.

ТопПрес/ Извор: Танјуг