FOTO-PRINTSCREEN-RTSFOTO-PRINTSCREEN-RTS

У Горњем Милановцу земљорадници су све свеснији да су удружени јачи, па се све чешће оснивају задруге. У томе им помаже и локална управа и држава. Задруга Угриновци добила је 50.000 евра из Програма за равномерни развој и уложила их у пластенике.

У селу у ком је сточарство главно занимање, а засади различити и уситњени, девет пољопривредних произвођача решило је да нешто промени. Новац који су добили по конкурсу Владе уложили су у куповину 23 пластеника.

„То је једини посао који смо могли овде да направимо, да буде интензивна производња, јер све друго је била сваштарска, и нису могли да се направе врхунски резултати“, наводи Радојица Радојичић из села Угриновци.

Славиша Радојичић, наводи да без Удружења, Задруге и Министарства ништа не би успели да направе.

Иако у Угриновцима крај Ибарске магистрале никада пре није било пластеничке производње, нови задругари су одлучили да гаје парадајз и паприку.

„Много значи јер у удружењу може много да се научи од других, а затим то знање можемо да  применимо у пракси. Па кад крене производња, тржиште, очекујем да се мој труд и рад исплате“, наводи Анкица Радојичић из села Угриновци.

Зоран Миличић наводи да му је жао што Удружење није било раније формирано.

„Жао ми је што то није било пре, али ето, није касно, имам сина који ће наставити ово да ради. Надамо се да проширимо ако Бог да“, објашњава Миличић.

Локална самоуправа стимулише развој земљорадничких задруга 

Шансу за добар посао милановачки пољопривредници све више виде у заједничкој производњи и пласману, помаже им локална самоуправа. Ове године за подстицај пољопривреди издвојила је 50 милиона динара.

„Ове година је већ неколико задруга основано на подручју општине Горњи Милановац, уз нашу значајну техничку подршку и помоћ. Пољопривредна газдинства који су чланови те задруге моћи ће да рачунају на значајна средства по разним основама“, наводи Милка Недељковић из Канцеларије за пољопривреду општине Горњи Милановац.

Да би род био добар, у земљорадничкој задрузи у Угриновцима улажу и у систем за наводњавање, а у првој години очекују сто тона поврћа.

ТопПрес/ Извор: РТС