„Загрљај“ је и мој дом

„Загрљај“ је и мој дом

Топола – Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. год, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе с инвалидитетом суочавају а то су пре свега сиромаштво, висока стопа незапослености и икљученост из друштва. Преко милијарду људи, или приближно 15 одсто светске популације, живи са неким обликом инвалидитета. Широм света, особе са инвалидитетом се суочавају са бројним баријерама које их искључују из пуног и ефикасног учествовања у друштвеним токовима, са неједнаким могућностима у погледу образовање, запошљавање, здравствене и социјалне заштите. Контрадикторност је да су ови свеприсутни проблема остали друштвено невидљиви па се и особе са инвалидитетом осећају невидљивима у својим заједницама, а очекују да имају једнаке могућности али пре свега да имају и право на различитост.

Међународни дан особа са инвалидитетом обележен је данас и у Тополи у организацији Удружења „Загрљај“. У сали Визиторског центра окупили су се пријатељи Удружења, родитељи и особе са сметњама у развоју. Поздравну реч упутила је директорка Удружења „Загрљај“ Славица Ђурић Павловић.

„Данашњи дан има за циљ да промовише разумевање проблема инвалидитета. Обележавањем овог датума тежимо ка подизању свести о добробитима интеграције и инклузије особа са инвалидитетом у све аспекте политичког, економског, друштвеног и културног живота. Хиљаде особа са инвалидитетом и даље живи у неодговарајућим условима и неправедно одвојени од заједнице“, рекла је Павловић.

Директорка Славица Ђурић Павловић и дефектолог Јелена Кундовић истакле су значај данашњег дана, фото: ТопПрес

Она је указала на предрасуде и потешкоће којима су особе са инвалидитетом свакодневно изложене.

„Предрасуде према особама са инвалидитетом су бројне. Најдрастичнији пример предрасуда су предрасуде према особама са менталним сметњама и развојним потешкоћама. Ми се управо бавимо том групом корисника, нпр. до пре десет година деца са умереном менталном неразвијеношћу нису похађала школе. Ми у Загрљају на много начина доприносимо унапређењу квалитета живота особа са инвалидитетом, јер је наша мисија да обезбедимо нашој деци достојанствен и квалитетнији живот“, тврди Павловић.

Удружење „Загрљај“, сваког уторка и четвртка организује радионице на којима присуствују не само особе са сметњама у развоју већ и њихови родитељи и бројни сарадници. Порука коју шаље Удружење је да свакога дана требамо имати разумевање за особе са сметњама у развоју и да је подршка друштва њима неопходна.

Дефектолог Јелена Кундовић са децом одржала кратак музички наступ, фото: ТопПрес

„Мисија Удружења „Загрљај“ је да нашој деци улепшамо сваки тренутак, да их се сетимо сваког дана а не само 3. децембра. Ми у Загрљају радимо ово кроз низ радионица намењених корисницима. Радионице су радне, окупационе, креативне, едукативне. Трудимо се да пружимо групну подршку путем музикотерапије или раднетерапије. Пружамо породици психосоцијалну подршку, саветовалишта, разне радионице и обуке за родитеље. Радимо на побољшању социјализације кроз организовање дружења, екскурзија и посета. Забављамо се и прослављамо важне догађаје“, навела је Јелена Кундовић, дефектолог.

Она је додала да Удружење подржава децу и породице којима је потребна помоћ у оквиру услуге Лични пратилац детету у школи или предшколској установи. Ова услуга на територији општине Топола присутна је већ четири године.

У оквиру данашњег програма корисници Удружења одржали су кратак наступ где су представили само део онога што раде на својим радионицама.

ТопПрес

Данашњи наступ корисника Удружења Загрљај, фото: ТопПрес