Удружење Шанса за родитељство упутило је захтев свим релевантним институцијама у земљи да се настави рад комисија за вантелесну оплодњу (ВТО) и рада клиника за ВТО.

У саопштењу Удружења наводи се да се захтев односи на процесе које је обуставио Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО), а који се финансирају из средстава тог фонда.

Додаје се да је захтев упућен сходно смањењу броја заражених вирусом Ковид-19, као и многобројним захтевима парова са територије Србије да се процедуре биомедицински потпомогнуте оплодње наставе.

Председница Удружења Шанса за родитељство Сандра Јовановић напомиње да велики број парова ишчекује своју шансу за родитељство и да одлагање утиче како на медицинска стања, али и на психифизичко здравље свих парова који се боре с проблемом неплодности.

“Процедуре вантелесне оплодње су већ једном биле обустављене, ово је сада већ друго одлагање (обустављање). Удружење је подржавало до сада сваку одлуку Министарства здравља, РФЗО-а и Републичке стручне комисије у вези са одлагањем и обустављањем процеса, ипак сада сматрамо да је време да се почне са радом“, наводи Јовановић.

Истиче да је Удружење свакодневно у коминикацији с паровима који позивају национални бесплатан број за вантелесну оплодњу 0800 333 030 у оквиру Центра за вантелесну оплодњу, и упозорава да су одлагања и обустављања донела несигурност и додатну психолошку нестабилност.

“Жене које су близу старосне границе од 43 године морају добити своју шансу јер није њихова кривица и ово обустављање. Довољно је кривице која се осећа у самом лечењу“, наводи Јовановић.

Додаје да је највећи број земаља у мају наставио са извођењем поступака биомедицински потпомогнуте оплодње упркос стално присутној опасности од заразе вирусом Ковид-19, али уз обавезне мере опреза.

ТопПрес/ Извор: Танјуг