Закон о попису пољопривреде добио подршку надлежног Одбора

Закон о попису пољопривреде добио подршку надлежног Одбора

Одбор за пољопривреду Скупштине Србије усвојио је данас предлог Закона о попису пољопривреде 2023. године који је поднело надлежно Министарство и предложио Скупштини да га изгласа.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Благојевић је, образлажући предлог, истакла да је овај попис значајан због тога што је неопходно да држава зна чиме располаже у овој области, али и ради европских интеграција наше земље.

„На путу приступању ЕУ, пољопривреда Србије мора да се прилагоди низу стандарда и прописа које прописује Унија, а који ће у великој мери изменити стање у нашој пољопривреди. Сет закона, правила и процедура које треба да усвојимо у пољопривреди обухвата законске стандарде, заједничку пољопривредну политику и структурне фондове“, изјавила је Благојевићева.

Додала је да је неопходно увести бројне статистичке индикаторе у нашу пољопривреду како би се могао пратити процес прилагођавања и степен њене услаглашености са ЕУ.

„Пописом ће бити обухваћена сва породична пољопривредна газдинства, газдинства предузетника и правних лица, тако да ће обухватити најмање 98 одсто укупно коришћеног пољопривредног земљишта, без поврсина под окућницама, као и најмање 98 процената укупног броја условних грла у Републици“, прецизирала је она.

Благојевићева је додала да пописом неће бити обухваћена газдинства са сопственом пољопривредниом производњом која није намењена тржишту нити рпелази одређени физички праг.

Државна секретарка је навела да ће статистички подаци бити прикупљани методом непосредног интервјуа, на чему ће бити ангажовано око 3.500 пописивача који имају знања о пољопривреди, а газдинства ће имати могућност самоанкетирања путем упитника на интернету.

Благојевићева је рекла да ће, према предрачуну Републичког завода за статистику, попис коштати нешто више од 950 милиона динара или око 7,9 милиона евра.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI