Замена зимских гума летњим није обавезна, али се саветује возачима да то учине јер се на тај начин смањује ризик од саобраћајних незгода у градским условима, рекао је Милан Тешић, заменик директора Агенције за безбедност саобраћаја.

Тешић подсећа да важећи закони у нашој земљи прописују да су зимске гуме на аутомобилима биле обавезне до 1. априла.

„Када је топлије време, зимски пнеуматици се много брже троше и због тога сви возачи који их користе у летњем периоду, неће уштедети новац уколико их не замене летњим“, рекао је Тешић за Танјуг.

Летњи пнеуматици најбоље перформансе дају на температурама изнад 7 степени, а зимски испод, па, како каже, уколико возачи не замене пнеуматике, потрошиће их и неће моћи да их користе у наредној сезони.

„Зимски пнеуматици не могу да обезбеде најбоље перформансе када је у питању дужина зауставног пута и проточност воде између гуме и коловоза у летњим условима“, објаснио је директор Агенције за безбедност саобраћаја.

Тешић је додао да су летње гуме направљене тако да обезбеђују много бољу проточност воде што доприноси краћем зауставном путу и тада се мање догађају саобраћајне незгоде, посебно у градским условима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг