Топола – У скупштинској сали општине Топола данас је одржана 26. Седница општинског већа са Дневним редом од преко 30 тачака. Свакако најбитнија тачка била је Прва измена и допуна Одлуке о ребалансу буџета за ову годину.

„Све одлуке које смо донели биле су једногласне, посебно сам задовољан што је једногласно усвојен и предлог за ребаланс. Та одлука нас чека на седници скупштине следеће седмице, важно је да је ребалансом буџет повећан за седам одсто у односу на планирани, то је више од 43 милиона динара а све као продукт повећаног пореза на зараде. Буџет је реално планиран и прошле године смо имали 94 одсто извршење што је рекордно. Ребалансом предвиђамо пре свега капиталне инвестиције, фекална канализација и водоводна линија у Тополи али и што се тиче програма мера у пољопривреди увећавамо за пет милиона динара позицију субвенција у пољопривреди. Тако да ћемо имати 17 милиона само за субвенције за разлику од претходних година када је било три милиона то је заиста велико увећање. Али без обзира што је 17 милиона сматрамо да је недовољно и да је потребно још више увећавати нарочито за субвенције нашим пољопривредним произвођачима јер ми смо рурална општина. Поред тога имамо увећање и за енергетску ефикасност за наше суграђане. Ко жели да промени столарију, изолацију, котлове имаће могућност да користи тај локални програм мера ту смо предвидели новац за то, за разлику од државе која финансира то, за наш програм требаће мање документације. Са друге стране тај програм субвенција имамо за стамбене зграде у Тополи и три зграде ће добити 50 одсто новца за сређивање својих стамбених заједница. Управници и станари су обезбедили 50 одсто новца општина ће осталих 50 тако да позивам и остале стамбене јединице у Тополи да најпре изаберу управника да сакупе новац и да за реалне потребе додамо и ми динар како би свима било боље. Ребалансом смо предвидели и друге радове а тичу се путне инфраструктуре пре свега санације ударних рупа“, изјавио је за ТопПрес председник општинског већа Игор Петровић.

Фото: ТопПрес

Поред ребаланса буџета, већници су усвојили још неколико важних одлука и програма који су од изузетне важности за пословање ове општине.

„Посебно важна тачка на овој 26. седници општинског већа али и на седници скупштине јер је потребно и тамо да се усвоји јесте прва измена просторног плана општине Топола. Тај просторни план забрањује истраживања и експлоатацију обојених племенитих метала на територији општине Топола и на тај начин ће грађане заштити на неки дужи период. Ми смо окренути ка пољопривреди, желимо да развијамо и туризам с тога будућност не видимо у рудницима. Такође смо усвојили и измену плана пословања ЈКСП ‘Топола’ променили смо и систематизацију радних места у Туристичкој. Имали смо и  захтеве за одштету од уједа паса луталица“, казао је Петровић.

Фото: ТопПрес

На данашњој седници усвојено је и решење о расподели средстава за информисање којим је шест медијских пројеката добило одређена новчана средства. Већници су усвојили једногласно и одобрили новац за лечење неколико суграђана који су затражили новчану помоћ.

Седница је трајала непуна два сата.

ТопПрес

Фото: ТопПрес