Заседао Штаб за ванредне ситуације у Тополи: Стижу алге за депонију у Торовима, ситуација са водоснабдевањем и даље неповољна

Заседао Штаб за ванредне ситуације у Тополи: Стижу алге за депонију у Торовима, ситуација са водоснабдевањем и даље неповољна

Топола – Данас је у скупштинској сали општине Топола одржана пета ванредна седница Штаба за ванредне ситуације на којој се нашло четири тачке Дневног реда. Чланови штаба су разматрали тренутну ситуацију везану за водоснабдевање и за епидемију ковид вируса, али и санацију пожара на депонији у Торовима и како решити проблем да не би дошло до поновног запаљивања.

„У петак је дошло до првог пожара да би се у дане викенда на потпуно другим местима поново појавила ватра што је очигледно људски фактор у питању. Комунално предузеће и ватрогасна јединица сва три дана су се интензивно борили са ватреном стихијом. У пумоћ им је у недељу стигло и Ватрогасно добровољно друштво из Аранђеловца и ватрогасно спасилачка јединица из Крагујевца. Сви су се они изборили да пожар локализују, што значи да није у потпуности угашен,  не шири се, под контролом је.  Депонија је на простору од скоро четири хектара тако да дима има још, земља се насипа и даље да се затворе сва места где би могла да се појави ватра. Међутим то није све, донета је одлука за куповину алги којима би третирали ободне делове депоније, највише је то потез поред зграде рециклажног центра јер је висина велика и немогуће је насути земљу. Алге су еколошки процес који ће обложити депонију у виду гела и глодари ће напустити тај део а зауставиће се и допирање ваздуха“, изјавио је за ТопПрес Игор Петровић, председник општине Топола.

Фото: ТопПрес

Чланови штаба су разматрали ситуацију везану за водоснабдевање и закључено је да је и даље врло неповољна. Радови на „Кречани 3“ су у току и очекује се да се са завршетком уговореног посла обезбеди додатних пет литара у секунди.

„Села неће бити укључена док не постигнемо одређени ниво у резервоару. Имамо велику потрошњу а изузетно мали доток. Резервоари које смо купили су стигли и биће распоређени у села која су на градском водоводу и искључују се, за њих ће се допремити техничка вода“, каже први човек општине Топола.

фото: ТопПрес

Поред водоснабдевања и депоније, било је речи и о епидемији ковида 19. Према речима директора Дома здравља „Свети Ђорђе“ Јовице Жигића за сада је ситуација са короном под контролом.

„Паљевина и дим који су долазили са депоније нису утицали на здравље грађана јер је струјање ваздуха било повољно. Од 138 прегледа имамо  12 позитивних у периоду од 14. до 17. августа. Охрабрује да нема оболеле деце испод 16 година и  заражавања су угллавном из породице. После викенда се повећава број пацијената који траже преглед, али за сада је све под контролом и мирно. Вакцинисано је око 45 посто, односно око 6.000 људи што је  солидан број јер Топола има око 5.000 људи у самој вароши.  Ако се не пазимо и не вакцинишемо имаћемо економски и социјални проблем јер неће имати ко да ради, због тога још једном апелујем на грађане да се вакцинишу“, казао је Јовица Жигић, директор Дома здравља у Тополи.

фото: ТопПрес

Иначе, од увођења ванредне ситуације на делу територије општине Топола, Штаб за ванредне ситуације је одржао пет седница. Следећа седница планирана је за наредну седмицу.

ТопПрес

фото: ТопПрес

фото: ТопПрес

KOMENTARI